Sałatka z ciecierzycą i sosem z awokado

Kategorie specjalne

Sałatka z kremowym sosem i aromatyczną ciecierzycą – zdrowa, sycąca, pyszna.

Porcje 2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 3 garści szpinaku, miksu sałat lub rukoli
  • ciecierzyca z 1 puszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sypkiej przyprawy curry lub garam masala
  • ½-1 łyżeczka sosu sriracha lub ¼-⅓ łyżeczki chilli
  • ½ awokado
  • sok z ¼ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka pasty tahini*

Instrukcje

  • Przygotujemy marynatę do ciecierzycy: wlewamy do miski sos sojowy, wsypujemy przyprawy garam masala/curry i sriracha/chilli i dodajemy do nich odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki (można użyć też podobnej ilości ugotowanej ciecierzycy).
  • Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu, wrzucamy ciecierzycę wraz z marynatą i smażymy 3 minuty, zdejmujemy z gazu.
  • Przygotowujemy sos z awokado: wydrążamy pół awokado, dodajemy czosnek, pieprz i sól do smaku, sok z cytryny, oliwę i opcjonalnie pastę tahini i blendujemy.
  • Do miski wkładamy szpinak, miks sałat lub rukolę, dorzucamy podsmażoną ciecierzycę, polewamy sosem z awokado. Jemy od razu lub w przeciągu 1 dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close