udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczone frytki z selera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 średniej wielkości korzeń selera
2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki oregano w proszku
½ łyżeczki majeranku (albo innych suszonych ziół: prowansalskich, bazylii, cząbru)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
szczypta ostrej papryki w proszku/chili (można pominąć)
UWAGA: zamiast powyższych przypraw można użyć 2 łyżeczek gotowej przyprawy do ziemniaków

Instrukcje

1
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
2
Selera myjemy i kroimy w plastry. Następnie każdy plaster obieramy ze skórki - tak łatwiej je obrać niż gdyby chcieć obrać bulwę selera. Każdy plaster kroimy w podłużne paski na kształt frytek, większe przekrawamy na połówki.
3
Surowe frytki selerowe przekładamy do miski, posypujemy przyprawami i polewamy olejem, całość mieszamy łyżką.
4
Frytki przekładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu albo zajadamy z pesto lub sosem (super będzie pasował sos tysiąca wysp, czyli majonez - polecam wegański - i ketchup lub koncentrat pomidorowy, plus szczypta curry).
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode