Pieczone frytki z selera

Składniki

Kategorie specjalne

Seler nie cieszy się popularnością wśród większości ludzi, nawet miłośników warzyw. Ot, jedno z warzyw na bulion. Nieciekawa, trochę śmierdząca bulwa.

Ale już pieczony seler, to co innego. Bo pieczenie niemal każde warzywo zamienia w złoto! Znika dziwny zapach, zastępuje go aromat lekko dymny. W smaku pojawia się delikatnie słodka nuta. I okazuje się, że selerowi ciężko coś zarzucić, ba, jest po prostu smaczny.

A jeśli lubicie pieczone frytki z warzyw, zajrzyjcie też do przepisów na frytki z batatów (podane z wspaniale kremowym sosem z tahini) albo aromatyczne, pełne przypraw frytki z buraków.

Porcje 2
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 1 średniej wielkości korzeń selera
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki oregano w proszku
  • ½ łyżeczki majeranku (albo innych suszonych ziół: prowansalskich, bazylii, cząbru)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki w proszku/chili (można pominąć)
  • UWAGA: zamiast powyższych przypraw można użyć 2 łyżeczek gotowej przyprawy do ziemniaków

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  • Selera myjemy i kroimy w plastry. Następnie każdy plaster obieramy ze skórki - tak łatwiej je obrać niż gdyby chcieć obrać bulwę selera. Każdy plaster kroimy w podłużne paski na kształt frytek, większe przekrawamy na połówki.
  • Surowe frytki selerowe przekładamy do miski, posypujemy przyprawami i polewamy olejem, całość mieszamy łyżką.
  • Frytki przekładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu albo zajadamy z pesto lub sosem (super będzie pasował sos tysiąca wysp, czyli majonez - polecam wegański - i ketchup lub koncentrat pomidorowy, plus szczypta curry).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close