Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

Lubicie bakłażana i kuchnię włoską, i zastanawiacie się jak je połączyć w wegańskim wydaniu? Zapraszam przepis z wegańską „mozzarelą”, która świetnie sprawdzi się w zapiekance/pizzy.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego albo 2 spody do pizzy kupne lub domowe
- 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany (550-600g)
- 2 łyżki oliwy
- Mozzarella z nerkowców:
- ½ szklanki nerkowców (65g)
- ¾ szklanki wrzątku
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- po ⅔ łyżeczki: czosnku granulowanego, soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka wody
- Sos pomidorowy:
- 200-300ml passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
- po ½ łyżeczki: soli, czosnku granulowanego
- po 1 łyżeczce: oregano, bazylii, cukru
- opcjonalnie do posypania: świeża bazylia lub natka pietruszki
Instrukcje
-
Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut.
-
Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Bakłażana kroimy na 1cm plastry, rozkładamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
-
W międzyczasie do małego garnka wlewamy passatę pomidorową/pomidory z puszki, dodajemy przypraw. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, do zagęszczenia sosu.
-
Nerkowce odsączamy. Wsypujemy je do naczynia blendera i dodajemy wodę, sok z cytryny, oliwę, skrobię, płatki drożdżowe, czosnek granulowany i sól. Blendujemy na gładko.
-
Zblendowaną masę wlewamy do garnka i zagotowujemy lekko. Mieszając cały czas, aby masa nie przywarła do dna, gotujemy 4-5 minut do zagęszczenia.
-
Arkusz ciasta francuskiego albo spody do pizzy rozkładamy na blaszce do pieczenia. Ciasto z wierzchu smarujemy sosem pomidorowym. Za pomocą łyżki nakładamy porcje mozzarelli z nerkowców. Na wierzchu układamy upieczone plastry bakłażana, można je jeszcze posypać oregano.
-
Zapiekankę/pizzę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 190st C (albo krócej w przypadku wyższej temperatury). Po wyciągnięciu z piekarnika można ją dodatkowo posypać świeżą bazylią albo posiekaną natką pietruszki.
-
Smacznego! :)