Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

Kategorie specjalne

,

Lubicie bakłażana i kuchnię włoską, i zastanawiacie się jak je połączyć w wegańskim wydaniu? Zapraszam przepis z wegańską „mozzarelą”, która świetnie sprawdzi się w zapiekance/pizzy.

Porcje 2
Czas przygotowania 75 min

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego albo 2 spody do pizzy kupne lub domowe
  • 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany (550-600g)
  • 2 łyżki oliwy
  • Mozzarella z nerkowców:
  • ½ szklanki nerkowców (65g)
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • po ⅔ łyżeczki: czosnku granulowanego, soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka wody
  • Sos pomidorowy:
  • 200-300ml passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
  • po ½ łyżeczki: soli, czosnku granulowanego
  • po 1 łyżeczce: oregano, bazylii, cukru
  • opcjonalnie do posypania: świeża bazylia lub natka pietruszki

Instrukcje

  • Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut.

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

  • Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Bakłażana kroimy na 1cm plastry, rozkładamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

  • W międzyczasie do małego garnka wlewamy passatę pomidorową/pomidory z puszki, dodajemy przypraw. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut, do zagęszczenia sosu.

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

  • Nerkowce odsączamy. Wsypujemy je do naczynia blendera i dodajemy wodę, sok z cytryny, oliwę, skrobię, płatki drożdżowe, czosnek granulowany i sól. Blendujemy na gładko.

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

  • Zblendowaną masę wlewamy do garnka i zagotowujemy lekko. Mieszając cały czas, aby masa nie przywarła do dna, gotujemy 4-5 minut do zagęszczenia.

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

  • Arkusz ciasta francuskiego albo spody do pizzy rozkładamy na blaszce do pieczenia. Ciasto z wierzchu smarujemy sosem pomidorowym. Za pomocą łyżki nakładamy porcje mozzarelli z nerkowców. Na wierzchu układamy upieczone plastry bakłażana, można je jeszcze posypać oregano.

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

  • Zapiekankę/pizzę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 190st C (albo krócej w przypadku wyższej temperatury). Po wyciągnięciu z piekarnika można ją dodatkowo posypać świeżą bazylią albo posiekaną natką pietruszki.

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

  • Smacznego! :)

    Zapiekanka z mozzarellą z nerkowców i bakłażanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close