Warzywny dal

Soczewica w formie indyjskiego sosu z przyprawami i mleczkiem kokosowym, z dodatkiem warzyw. Rozgrzewające i sycące wegańskie danie!

Porcje 6
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 300-330g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cukinia
  • 1-2 papryki (u mnie białe)
  • 1 duża lub 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub curry
  • 1 łyżeczka soli
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki, imbiru (imbir można pominąć), pieprzu
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: 200g suchego ryżu, do posypania szczypiorek lub świeża kolendra i ew. czarnuszka

Instrukcje

  • Cebulę siekamy w kostkę, marchew podobnie kroimy w dość drobną kostkę. Paprykę i cukinię kroimy na nieco większe kawałki. Czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki albo przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.

    Warzywny dal

  • Na dużej patelni lub w woku (albo ew. w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Wrzucamy marchewkę i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.

    Warzywny dal

  • Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy paprykę i smażymy 3 minuty. Dodajemy cukinię i smażymy 4 minuty. Dodajemy starty czosnek i przyprawy, mieszamy.

    Warzywny dal

  • Soczewicę opłukujemy na drobnym sitku dużą ilością bieżącej wody. Opłukaną soczewicę wrzucamy na patelnię. Wlewamy 2 szklanki wody i mieszamy.

    Warzywny dal

  • Wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika (u mnie do 4. w 9-stopniowej skali). Jeśli po 10 minutach soczewica wchłonie całą wodę, dodajemy jeszcze ½-¾ szklanki wody, mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem. Gotujemy łącznie 15-17 minut, w międzyczasie mieszamy 3-4 razy.

    Warzywny dal

  • Na koniec doprawiamy warzywny dal solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Sprawdzamy, czy soczewica jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut.

    Warzywny dal

  • Gotujemy ryż do podania z dalem. Dal można alternatywnie podać z kaszą, pieczywem lub nawet pieczonymi ziemniakami. Dal warto posypać świeżą zieleniną (kolendrą lub szczypiorkiem).

    Warzywny dal

  • Smacznego i na zdrowie!

    Warzywny dal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close