Sos kurkowo-szpinakowy

Wegański przepis na sos do makaronu lub kaszy. Śmietanowy, z ciecierzycą, szpinakiem, smażoną cebulką i czosnkiem oraz źródłem grzybowej rozkoszy – smażonymi kurkami!
Składniki
- 400g kurek (2 opakowania)
- 200-250g świeżego szpinaku
- 400g ugotowanej ciecierzycy lub (1 duży słoik kupnej ciecierzycy lub domowo ugotowane 165g suchej ciecierzycy) LUB 2 kostki tofu wędzonego/naturalnegoi
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 200ml roślinnej śmietany (np. owsiana, sojowa, kokosowa, z kartonika lub kubeczka) lub mleczka kokosowego
- po ¾ łyżeczki: soli, pieprzu, oregano, pieprzu ziołowego
- ⅓ łyżeczki: kurkumy, wędzonej papryki
- opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka warzywnego bulionu w paście (wówczas daj mniej soli o połowę)
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 250-300g makaronu albo 200-250g kaszy
Instrukcje
-
Kurki - jeśli masz nieoczyszczone - przełóż do miski, posyp solą (⅓ łyżeczki) i zalej wrzątkiem. Poczekaj 5 minut - zanieczyszczenia z kurek opadną na dno miski. Odcedź kurki i zostaw do oschnięcia na sitku.
-
Makaron lub kaszę ugotuj.
-
Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę. Obrany czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Szpinak przemyj.
-
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż przez 3 minuty, aż będzie przyjemnie pachnieć. Na patelnię dolej oleju i wrzuć kurki. Smaż je bez mieszania przez 4 minuty. Po tym czasie przemieszaj (lub poobracaj kurki na drugą stronę), dodaj czosnek. Smaż jeszcze 4 minuty.
-
Na patelnię dodaj sypkie przyprawy. Wrzuć szpinak, duś przez 1-2 minuty. Dodaj roślinną śmietanę. Zagotuj sos delikatnie, zmniejsz moc palnika i duś przez 2 minuty. Dodaj bulion w paście (opcjonalnie) i musztardę, zamieszaj. Wrzuć ugotowaną fasolę lub ciecierzycę, gotuj sos jeszcze 2 minuty.
-
Sos kurkowo-szpinakowy z makaronem lub kaszą. Danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki i/lub płatkami drożdżowymi.
-
Smacznego i na zdrowie!