Ryż smażony z papryką, brokułem i tofu
Wegańskie danie w stylu azjatyckim, przyprawione tak, by smaki tańczyły na języku i zarazem tworzyły idealny balans. Nudy nie ma – jest kolorowo, smacznie i zdrowo.
Składniki
- 200g ryżu
- 3-4 papryki (u mnie żółte i czerwone)
- ½ brokuła (albo 1 cukinia)
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z ¾ cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy/klonowego lub ew. miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 5 łyżek oleju do smażenia
- TOFU:
- 2 kostki tofu (2x180g = 360g, wędzone lub naturalne)
- po 1 łyżeczce: kurkumy, słodkiej papryki
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu
- do podania: sriracha (u mnie sriracha mayo), duża garść posiekanego szczypiorku
Instrukcje
-
Ryż gotujemy ok. 12 minut. Paprykę kroimy w kostkę. Brokuła (lub cukinię) na kawałki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

-
Tofu kroimy na 1cm kostkę. Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy palnika, wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu, smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wsypujemy przyprawy do tofu, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Przesypujemy do miski.

-
Na dużej patelni (można użyć tej po tofu) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy paprykę i brokuła/cukinię. Jeśli nie masz dużej patelni - warzywa możesz usmażyć w dwóch turach. Smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając.

-
Na patelnię dodajemy starte na starce imbir i czosnek, mieszamy i smażymy 1 minutę. Wlewamy sos sojowy, sok z cytryny i syrop z agawy/inny i dodajemy masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy.

-
Wsypujemy ryż, smażymy 2-3 minuty, mieszamy dokładnie. Wsypujemy tofu.

-
Ryż smażony z warzywami i tofu proponuję podać polany sosem sriracha (pomiń jeśli nie lubisz ostrych smaków) i posypany posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

-
Smacznego i na zdrowie!
