Młoda kapusta w beszamelu z tofu-skwarkami

Kategorie specjalne

Przepyszna młoda kapusta pieczona z treściwym sosem beszamelowym i umamicznymi tofu-skwarkami. Danie warte rozgrzania piekarnika!

Porcje 3-4

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty (1-1,2kg)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • Beszamel:
  • 3 łyżki oliwy lub 30g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (polecam sojowe)
  • 1 szklanka bulionu (1 szklanka wody + 1 łyżeczka pasty bulionowej) lub dodatkowa 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • po ½ łyżeczki: gałki muszkatołowej, soli, pieprzu, pieprzu ziołowego
  • Tofu-skwarki:
  • 1 kostka wędzonego tofu (180-200g)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • po ½ łyżeczki: czosnku granulowanego, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru lub syropu (np. z agawy)
  • do podania: posiekany szczypiorek/natka pietruszki lub koperek

Instrukcje

  • Kapustę umyj i pokrój na ćwiartki. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzej oliwę/olej i połóż kapustę na boku. Każdą z ćwiartek smaż po 2-3 minuty z każdej z 3 stron.

    Młoda kapusta w beszamelu z tofu-skwarkami

  • W garnku na niewielkiej mocy palnika (czwórka-piątka w 9-stopniowej skali) rozgrzej margarynę (lub masło/oliwę). Dodaj mąkę, wymieszaj np. z a pomocą trzepaczki. Wlej mleko roślinne, wymieszaj. Wlej bulion (lub więcej mleka), wymieszaj. Poczekaj aż sos zacznie się lekko gotować - wówczas zacznie gęstnieć. Widząc, że sos powoli gęstnieje - mieszaj go trzepaczką. Dodaj płatki drożdżowe, musztardę i przyprawy, wymieszaj. Gotuj wciąż na niewielkiej mocy palnika mieszając beszamel trzepaczką jeszcze przez 5 minut.

    Młoda kapusta w beszamelu z tofu-skwarkami

  • Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Podsmażone ćwiartki kapusty przełóż do brytfanek do pieczenia. Kapustę polej przygotowanym sosem beszamelowym i posyp czosnkiem pokrojonym na cienkie plasterki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

    Młoda kapusta w beszamelu z tofu-skwarkami

  • W międzyczasie przygotuj tofu-skwarki. Kostkę wędzonego tofu pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć tofu i smaż 2 minuty. Dodaj wędzoną paprykę, czosnek granulowany i cukier/syrop i smaż jeszcze 3 minuty mieszając.

    Młoda kapusta w beszamelu z tofu-skwarkami

  • Upieczoną kapustę w beszamelu posyp tofu-skwarkami i posiekaną zieleniną.

    Młoda kapusta w beszamelu z tofu-skwarkami

  • Smacznego i na zdrowie!

    Młoda kapusta w beszamelu z tofu-skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close