Makaron z siekanym kalafiorem
Jak wydobyć z kalafiora smak, inaczej niż piekąc go? Polecam go drobno posiekać i podsmażyć z odpowiednimi przyprawami. Dodać marchewkę i tofu, podać z makaronem i cieszyć się bogactwem smaku.
Choć w tym przepisie kalafior można podmienić też brokułem, a może innymi warzywami – macie pomysł? Może spróbujecie i dać znać, jak pasują inne warzywa? Powodzenia w eksperymentowaniu! 🙂
Składniki
- 300-350g makaronu
- ½-⅔ kalafiora (600-700g) lub 1 brokuł
- 3 marchewki (600g)
- 2 kostki tofu wędzonego (łącznie 360-400g)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego albo octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu klonowego/daktylowego lub z agawy (albo cukru)
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, pieprzu ziołowego, oregano, bazylii
- ⅔ łyżeczki: soli
- po ½ łyżeczki: pieprzu, ew. ostrej papryki
- 4 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
- do podania: natka pietruszki
Instrukcje
-
Marchewki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i siekamy drobno. Czosnek siekamy. Tofu kruszymy rękoma (jak na tofucznicę).

-
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy/oleju i wrzucamy marchewkę. Smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucamy kalafiora i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając.

-
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Pośrodku patelni robimy miejsce (zgarniając warzywa na boki), wlewamy nieco oliwy i wrzucamy pokruszone tofu i czosnek. Smażymy, mieszając co jakiś czas.

-
Na patelnię wlewamy sos sojowy (lub ocet balsamiczny - wówczas zwiększ ilość soli o ⅓ łyżeczki), syrop i wsypujemy przyprawy. Smażymy 3-4 minuty, mieszając. Dolewamy ½ szklanki wody, mieszamy. Wsypujemy 3 łyżki płatków drożdżowych i mieszamy.

-
Makaron podajemy ze smażonymi warzywami, z wierzchu posypując danie posiekaną natką pietruszki i odrobiną płatków drożdżowych.

-
Smacznego i na zdrowie!
