Dhal marchewkowy

Proste, tanie, zbilansowane wegańskie danie, bazujące na marchewce, czerwonej soczewicy i przyprawach. Papka, ale jaka pyszna!
Składniki
- 200g czerwonej soczewicy (1 szklanka)
- 4 marchewki (ok. 750g)
- 1 cebula
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3-4 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki, mielonej kolendry (albo 2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry), soli, pieprzu
- 2,5 szklanki bulionu lub wody + 1 łyżka pasty bulionowej
- 200g mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- 4 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
- 200g kuskusu perłowego lub ryżu (waga przed ugotowaniem)
- do podania: dużo świeżej kolendry (można zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki)
Instrukcje
-
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palika olej, wrzucamy cebulę, smażymy 1-2 minuty. Dorzucamy marchewkę i smażymy 8-9 minut, co jakiś czas mieszając.
-
W międzyczasie gotujemy kuskus lub ryż.
-
Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Soczewicę wsypujemy na drobne sitko i opłukujemy dużą ilością wody.
-
Na patelni warzywa zgarniamy na boki, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy imbir i czosnek. Wsypujemy przyprawy i smażymy 30 sekund. Mieszamy całą zawartością patelni.
-
Na patelnię wrzucamy opłukaną soczewicę i wlewamy 2,5 szklanki bulionu/wody z pastą bulionową. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy moc palnika. Dusimy 10 minut, odkrywamy pokrywkę, mieszamy i jeśli soczewica nie jest jeszcze al dente - dolewamy ½-¾ szklanki wody i ponownie przykrywamy na 5 minut.
-
Sprawdzamy, czy soczewica jest miękka. Kiedy tak jest - dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę kokosową i mieszamy całość.
-
Dal marchewkowy podajemy z ugotowanym kuskusem perłowym lub ryżem, polecam z dużą ilością zieleniny w postaci świeżej kolendry.
-
Smacznego!