Białkowy naleśnik warzywny
Wytrawny wegański naleśnik. Kolorowy i bogaty w białko, szybki i prosty w przygotowaniu. Zanurzamy w nim plasterki rzodkiewki i posiekany szczypiorek, a potem podajemy ze smakowitymi sosami i papryką lub pomidorem. Wiosenna świeżość i moc!
Składniki
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy (kupisz ją w hiper/supermarketach np. Marki Melvit, internetowo np.Krukam czy Brat, w sklepach indyjskich, w sklepach ze zdrową żywnością)
- ½ szklanki wody
- po ⅓ łyżeczki: soli, kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu, ew. ostrej papryki
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- 2-3 rzodkiewki
- 2 źdźbła szczypiorku
- ¼ papryki (lub ½ pomidora lub 4 pomidorki koktajlowe)
- 1 łyżka oliwy
- opcjonalne sosy do podania: 1) 1 łyżeczka majonezu wegańskiego + 1 łyżeczka ajwaru - wymieszane, 2) 1 łyżeczka majonezu wegańskiego + 1 łyżeczka srirachy - wymieszane
Instrukcje
-
Do naczynia blendera wsypujemy mąkę z ciecierzycy, przyprawy sypkie, opcjonalnie płatki drożdżowe i wlewamy wodę. Blendujemy blenderem ręcznym lub kielichowym na gładką masę.

-
Umytą rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki, szczypiorek siekamy.
-
Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika oliwę i wlewamy masę. Z wierzchu układamy plasterki rzodkiewki i posypujemy połową szczypiorku. Smażymy 3 minuty, opcjonalnie można przykryć patelnię pokrywką.

-
Za pomocą dwóch łopatek kuchennych przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty.

-
Paprykę lub pomidora kroimy. Opcjonalnie przygotowujemy sosy - polecam zrobić chociaż jeden z nich, rewelacyjnie pasują do tego naleśnika.
-
Usmażonego naleśnika smarujemy sosami i podajemy z papryką i resztą szczypiorku.

-
Smacznego i na zdrowie!
