Białkowy naleśnik warzywny

Wytrawny wegański naleśnik. Kolorowy i bogaty w białko, szybki i prosty w przygotowaniu. Zanurzamy w nim plasterki rzodkiewki i posiekany szczypiorek, a potem podajemy ze smakowitymi sosami i papryką lub pomidorem. Wiosenna świeżość i moc!

Porcje 1

Składniki

  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy (kupisz ją w hiper/supermarketach np. Marki Melvit, internetowo np.Krukam czy Brat, w sklepach indyjskich, w sklepach ze zdrową żywnością)
  • ½ szklanki wody
  • po ⅓ łyżeczki: soli, kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu, ew. ostrej papryki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 2-3 rzodkiewki
  • 2 źdźbła szczypiorku
  • ¼ papryki (lub ½ pomidora lub 4 pomidorki koktajlowe)
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalne sosy do podania: 1) 1 łyżeczka majonezu wegańskiego + 1 łyżeczka ajwaru - wymieszane, 2) 1 łyżeczka majonezu wegańskiego + 1 łyżeczka srirachy - wymieszane

Instrukcje

  • Do naczynia blendera wsypujemy mąkę z ciecierzycy, przyprawy sypkie, opcjonalnie płatki drożdżowe i wlewamy wodę. Blendujemy blenderem ręcznym lub kielichowym na gładką masę.

    Wiosenny naleśnik warzywny

  • Umytą rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki, szczypiorek siekamy.
  • Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika oliwę i wlewamy masę. Z wierzchu układamy plasterki rzodkiewki i posypujemy połową szczypiorku. Smażymy 3 minuty, opcjonalnie można przykryć patelnię pokrywką.

    Wiosenny naleśnik warzywny

  • Za pomocą dwóch łopatek kuchennych przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty.

    Wiosenny naleśnik warzywny

  • Paprykę lub pomidora kroimy. Opcjonalnie przygotowujemy sosy - polecam zrobić chociaż jeden z nich, rewelacyjnie pasują do tego naleśnika.
  • Usmażonego naleśnika smarujemy sosami i podajemy z papryką i resztą szczypiorku.

    Wiosenny naleśnik warzywny

  • Smacznego i na zdrowie!

    Wiosenny naleśnik warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close