Warzywny dal
Soczewica w formie indyjskiego sosu z przyprawami i mleczkiem kokosowym, z dodatkiem warzyw. Rozgrzewające i sycące wegańskie danie!
Składniki
- 300-330g czerwonej soczewicy
- 1 średnia cukinia
- 1-2 papryki (u mnie białe)
- 1 duża lub 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub curry
- 1 łyżeczka soli
- po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki, imbiru (imbir można pominąć), pieprzu
- 4 łyżki oleju do smażenia
- do podania: 200g suchego ryżu, do posypania szczypiorek lub świeża kolendra i ew. czarnuszka
Instrukcje
-
Cebulę siekamy w kostkę, marchew podobnie kroimy w dość drobną kostkę. Paprykę i cukinię kroimy na nieco większe kawałki. Czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki albo przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy.

-
Na dużej patelni lub w woku (albo ew. w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Wrzucamy marchewkę i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.

-
Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy paprykę i smażymy 3 minuty. Dodajemy cukinię i smażymy 4 minuty. Dodajemy starty czosnek i przyprawy, mieszamy.

-
Soczewicę opłukujemy na drobnym sitku dużą ilością bieżącej wody. Opłukaną soczewicę wrzucamy na patelnię. Wlewamy 2 szklanki wody i mieszamy.

-
Wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika (u mnie do 4. w 9-stopniowej skali). Jeśli po 10 minutach soczewica wchłonie całą wodę, dodajemy jeszcze ½-¾ szklanki wody, mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem. Gotujemy łącznie 15-17 minut, w międzyczasie mieszamy 3-4 razy.

-
Na koniec doprawiamy warzywny dal solą i pieprzem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Sprawdzamy, czy soczewica jest odpowiednio miękka, w razie potrzeby gotujemy jeszcze kilka minut.

-
Gotujemy ryż do podania z dalem. Dal można alternatywnie podać z kaszą, pieczywem lub nawet pieczonymi ziemniakami. Dal warto posypać świeżą zieleniną (kolendrą lub szczypiorkiem).

-
Smacznego i na zdrowie!
