Przepyszna młoda kapusta pieczona z treściwym sosem beszamelowym i umamicznymi tofu-skwarkami. Danie warte rozgrzania piekarnika!
-
1 główka młodej kapusty (1-1,2kg)
-
3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
-
2 ząbki czosnku
-
Beszamel:
-
3 łyżki oliwy lub 30g margaryny
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 szklanka mleka roślinnego (polecam sojowe)
-
1 szklanka bulionu (1 szklanka wody + 1 łyżeczka pasty bulionowej) lub dodatkowa 1 szklanka mleka roślinnego
-
2-3 łyżki płatków drożdżowych
-
1 czubata łyżeczka musztardy
-
po ½ łyżeczki: gałki muszkatołowej, soli, pieprzu, pieprzu ziołowego
-
Tofu-skwarki:
-
1 kostka wędzonego tofu (180-200g)
-
1 łyżka oleju do smażenia
-
po ½ łyżeczki: czosnku granulowanego, wędzonej papryki
-
1 łyżeczka cukru lub syropu (np. z agawy)
-
do podania: posiekany szczypiorek/natka pietruszki lub koperek
-
Kapustę umyj i pokrój na ćwiartki. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzej oliwę/olej i połóż kapustę na boku. Każdą z ćwiartek smaż po 2-3 minuty z każdej z 3 stron.

-
W garnku na niewielkiej mocy palnika (czwórka-piątka w 9-stopniowej skali) rozgrzej margarynę (lub masło/oliwę). Dodaj mąkę, wymieszaj np. z a pomocą trzepaczki. Wlej mleko roślinne, wymieszaj. Wlej bulion (lub więcej mleka), wymieszaj. Poczekaj aż sos zacznie się lekko gotować - wówczas zacznie gęstnieć. Widząc, że sos powoli gęstnieje - mieszaj go trzepaczką. Dodaj płatki drożdżowe, musztardę i przyprawy, wymieszaj. Gotuj wciąż na niewielkiej mocy palnika mieszając beszamel trzepaczką jeszcze przez 5 minut.

-
Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Podsmażone ćwiartki kapusty przełóż do brytfanek do pieczenia. Kapustę polej przygotowanym sosem beszamelowym i posyp czosnkiem pokrojonym na cienkie plasterki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.

-
W międzyczasie przygotuj tofu-skwarki. Kostkę wędzonego tofu pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć tofu i smaż 2 minuty. Dodaj wędzoną paprykę, czosnek granulowany i cukier/syrop i smaż jeszcze 3 minuty mieszając.

-
Upieczoną kapustę w beszamelu posyp tofu-skwarkami i posiekaną zieleniną. 
-
Smacznego i na zdrowie!
