Wstążki cukinii na kremie z nerkowców

Składniki

,

Kategorie specjalne

To danie prezentuje się jak degustacyjna przystawka z restauracji, a jednak jest zrobione w warunkach domowych, bez wymyślnych składników.

Namoczone nerkowce blendujemy na aksamitny krem/serek z dodatkiem soku z cytryny. Cukinię obieramy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie (surową) pokrywamy prostą marynatą. Krem z nerkowców rozprowadzamy po dnie talerza, na wierzch wykładamy wstążki cukinii, posypujemy pistacjami i dekorujemy listkami bazylii. Tylko tyle, a efekt jest super!

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 niewielka cukinia (albo ½ średniej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki syropu z agawy/klonowego/miodu
  • 150g nerkowców (1 lekko czubata szklanka)
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub wody
  • sok z ¾ cytryny (z ¼ cytryny do cukinii, a z ½ cytryny do kremu z nerkowców)
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • po ⅓-½ łyżeczki: soli, pieprzu
  • do podania: 1 mała garść pistacji (mogą być solone) lub orzeszków piniowych lub pestek słonecznika; listki bazylii

Instrukcje

  • Nerkowce namaczamy przez kilka godzin w ciepłej wodzie albo moczymy przez 15 minut we wrzątku.
  • Namoczone nerkowce blendujemy z: sokiem z ½ cytryny, 1 ząbkiem czosnku, pieprzem i solą. Dodajemy po trochu mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji - ja dodałam ½ szklanki mleka sojowego - i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

    Wstążki cukinii na kremie z nerkowców

  • Cukinię myjemy i kroimy we wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Jeśli cukinia ma w środku pestki, środek zostaw do innego dania, a obierz tylko bardziej zewnętrzne warstwy.

    Wstążki cukinii na kremie z nerkowców

  • Przygotowujemy marynatę do cukinii: w małej miseczce mieszamy sok z ¼ cytryny, musztardę, oliwę i syrop/miód. Wstążki cukinii przekładamy do miski, polewamy marynatą i pokrywamy nią wstążki.
  • Na dnie talerza rozsmarowujemy krem z nerkowców. Na wierzch wykładamy zamarynowane wstążki cukinii. Posypujemy posiekanymi pistacjami (lub orzeszkami piniowymi lub pestkami słonecznika) oraz listkami bazylii. Krem i wstążki polecam jeść z pieczywem.

    Wstążki cukinii na kremie z nerkowców

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close