Jesienna owsianka ze śliwkami

Danie

Kategorie specjalne

Dojrzałe, słodkie, fioletowe śliwki zalały stragany. I super, bo można je wykorzystać do jesiennej wersji owsianki. A smak podkręcić sokiem z pomarańczy, cynamonem i orzechami.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2-2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego (jeśli gotujesz na wodzie jak ja, do gotowania możesz dodać 1 łyżkę masła orzechowego, nada aksamitności)
  • 6-7 śliwek (np. węgierek)
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy lub ⅓ szklanki wody i 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (można pominąć)
  • do podania: garść orzechów pekan/włoskich, syrop klonowy/daktylowy/miód

Instrukcje

  • Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wodą. Włączamy średnią moc palnika (u mnie szóstka), a kiedy zaczną się gotować - zmniejszamy moc (u mnie trójka). Gotujemy przez około 5 minut lub do uzyskania preferowanej konsystencji.
  • W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy do miseczki. Śliwki kroimy na połówki lub w kostkę (wówczas wygodniej będzie je jeść).
  • Śliwki wraz z wlanym sokiem umieszczamy na patelni lub w rondelku i stawiamy na palniku na średnim gazie. Doprowadzamy sok do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc. Dodajemy cynamon i opcjonalnie kardamon. Kiedy sok zgęstnieje i pokryje śliwki, zdejmujemy rondelek z palnika.
  • Owsiankę przekładamy do miseczek, wykładamy podduszone śliwki w sosie, posypujemy orzechami i dosładzamy syropem klonowym lub innym słodzidłem według preferencji. Dla efektów wizualnych możemy dodatkowo posypać szczyptą cynamonu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close