Istnieje duża szansa, że ten autorski wegański sos zawróci Wam w głowie, tak jak mi. Jest aksamitny, umamiczny, kipiący od smaków.
Skomponowałam go z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami i tofu, tworząc pyszny, zbilansowany posiłek. Łapcie przepis!
Czas przygotowania
50 min
-
200-250g kaszy jaglanej
-
1 mała dynia hokkaido (1kg) lub podobna ilość batatów
-
2 cukinie (ok. 800g) lub bakłażany
-
2-3 kostki tofu
-
po ½-⅔ łyżeczki: oregano, słodkiej papryki, kurkumy, soli, kminu rzymskiego, mielonej kolendry (dwie ostatnie można zastąpić przyprawą curry lub pieprzem ziołowym)
-
2 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów)
-
½ słoiczka suszonych pomidorków
-
200ml mleka roślinnego/śmietanki roślinnej (ok. ⅘ szklanki)
-
1 łyżka tahini/masła orzechowego lub 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
-
2 ząbki czosnku
-
po ½ łyżeczki: bazylii, słodkiej papryki
-
po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200st C. Warzywa myjemy i kroimy w większą kostkę. Tofu także kroimy w kostkę. Warzywa i tofu rozsypujemy na dwóch blaszkach do pieczenia (żeby za bardzo się nie stykały). Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawami (oregano, słodka papryka itd.), wstawiamy do piekarnika. Po 25 minutach zamieniamy blaszki miejscami i pieczemy jeszcze 15 minut.

-
W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną ok. 15-20 minut.

-
Przygotowujemy sos z suszonych pomidorków: do pojemnika do blendowania (ja używam blendera ręcznego) wlewamy mleko lub śmietankę roślinną, dodajemy suszone pomidorki, tahini/masło orzechowe/płatki drożdżowe, przyprawy (bazylia, słodka papryka itd.), czosnek. Blendujemy, sos nie musi być idealnie gładki. Sos można podgrzać lub zjeść na zimno.

-
Na spodnie talerza rozprowadzamy sos z suszonych pomidorków. Na wierzch wsypujemy porcję kaszy i pieczone warzywa z tofu.

-
Do dekoracji możemy użyć świeżych ziół np. bazylii. Smacznego ina zdrowie!
