Sałatka z cukinią na jogurcie z tahini

Sycąca sierpniowa sałatka z cukinią, pomidorem, smażonym tofu i przepysznym sosem na bazie jogurtu i tahini.
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1 kostka tofu (180-200g) naturalne lub inne ulubione
- po 1/3 łyżeczki: słodkiej papryki, soli, oregano, bazylii
- 1 pomidor
- 2 garści rukoli lub innej sałaty
- 1 mały kubeczek (150g) wegańskiego jogurtu naturalnego np. kokosowego lub sojowego
- 2 łyżki tahini
- sok z 1/3 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- do podania: 1 łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami, sos lub ocet balsamiczny, posiekana bazylia lub natka pietruszki
Instrukcje
-
Cukinię kroimy w kostkę, podobnie tofu. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cukinię. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Pośrodku patelni robimy miejsce, zgarniając cukinię na boki. Dolewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy tofu oraz przyprawy (słodką paprykę, sól, oregano i bazylię). Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Do miski przekładamy wegański jogurt naturalny, tahini, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki.
-
Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i opcjonalnie rwiemy na mniejsze kawałki. Bazylię lub natkę pietruszki siekamy.
-
Na dnie talerzy rozprowadzamy sos z jogurtu i tahini. Na wierzchu układamy rukolę, smażoną cukinię z tofu, pomidory. Można na wierzchu zrobić "ciapki" z sosu jogurt-tahini. Sałatkę polecam polać posypać przyprawą z suszonymi pomidorkami, polać sosem lub octem balsamicznym i posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
-
Smacznego i na zdrowie!