udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jesienna sałatka cukinia-gruszka-orzechy włoskie

Sałatka skompletowana z jesiennych darów natury – gruszki z ogródka babci koleżanki, orzechy włoskie od mamy, cukinia kupiona za grosze na bazarku. Może i wy macie dostęp do takich dobroci? Rukola i sos z musztardą nadają sałatce nieco ostrości i charakteru. Ostatnio robię ją często na śniadania lub kolacje i Wam też polecam na smaczny i zdrowy posiłek. Wylizywanie miski w pełni dozwolone!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 niewielka cukinia (ok. 200-300g)
1 gruszka (ok. 200g)
2 garści orzechów włoskich (ok. 60g)
50-70g rukoli (polecam rukolę, a nie inne rodzaje sałat, bo rukola nada sałatce ostrości i charakteru)
1 łyżka oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
Sos:
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny (z około ⅓-½ owocu)
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
1 niewielki ząbek czosnku
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

1
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy mieszając przez 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia.
2
Gruszkę kroimy na ćwiartki, wykrawamy środek, a resztę kroimy w plasterki i na pół. Rukolę myjemy.
3
Składniki na sos blendujemy kilkanaście sekund do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
4
W miskach wykładamy: rukolę, podsmażoną cukinię, pokrojoną gruszkę, orzechy włoskie. Jeśli sałatkę jemy od razu - polewamy sosem. Jeśli sałatkę bierzemy na wynos lub jemy później - polejmy sosem dopiero przed spożyciem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode