Bób pieczony z tahini

Kategorie specjalne

,

Porcje 2
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 500g bobu
  • 2-3 łyżki tahini
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • po ⅓-½ łyżeczki: czosnku granulowanego, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, soli

Instrukcje

  • W średnim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy opłukany wcześniej bób. Gotujemy około 12-15 minut, do średnio-miękkich ziaren. Bób odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Studzimy i łuskamy z łupinek.

    Bób pieczony z tahini

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190st C. Bób mieszamy w misce z tahini, płatkami drożdżowymi i przyprawami - całość nie musi być idealnie wymieszana, lepiej mieszać krócej i niedokładnie, niż “rozpaćkać” bób.

    Bób pieczony z tahini

  • Bób rozsypujemy na papier do blaszkę do pieczenia (pokrytą papierem do pieczenia/matą do pieczenia i wsuwamy do piekarnika.

    Bób pieczony z tahini

  • Bób pieczemy około 25 minut, a po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy jako przekąskę albo element białkowy posiłku (np. wraz z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką). Smacznego!

    Bób pieczony z tahini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close