Bób pieczony z tahini
Składniki
- 500g bobu
- 2-3 łyżki tahini
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- po ⅓-½ łyżeczki: czosnku granulowanego, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, soli
Instrukcje
-
W średnim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy opłukany wcześniej bób. Gotujemy około 12-15 minut, do średnio-miękkich ziaren. Bób odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. Studzimy i łuskamy z łupinek.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190st C. Bób mieszamy w misce z tahini, płatkami drożdżowymi i przyprawami - całość nie musi być idealnie wymieszana, lepiej mieszać krócej i niedokładnie, niż “rozpaćkać” bób.
-
Bób rozsypujemy na papier do blaszkę do pieczenia (pokrytą papierem do pieczenia/matą do pieczenia i wsuwamy do piekarnika.
-
Bób pieczemy około 25 minut, a po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy jako przekąskę albo element białkowy posiłku (np. wraz z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką). Smacznego!