Bulion warzywny
Przepis na podstawowy, aromatyczny bulion warzywny. Można go jeść z kluseczkami jak klasyczny rosół lub wykorzystać jako bazę do zupy czy risotto.
Pomysły na wegańskie zupy znajdziesz tutaj. Spróbuj barszczu ukraińskiego, kalafiorowej z fasolą, marchewkowo-soczewicowej, marchewkowo-kokosowej czy brokułowej z ziemniaczkami. A latem i wczesną jesienią, bez dodatku bulionu zrobisz taką pyszną zupę pomidorowo-paprykową.
Składniki
- 1 porcja włoszczyzny 500-700g (około: 2 marchewki, ½ selera, korzeń pietruszka, kawałek pora)
- 1 cebula
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3cm korzeń imbiru
- 5-7 liści laurowych
- 5-10 ziarenek ziela angielskiego
- 5-10 ziarenek jałowca
- ½ łyżeczki soli
- 2-4 łyżki sosu sojowego (przy większej ilości będzie ciemniejszy i bardziej słony)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2l wody (lub 2,5l, jeśli bulion będziemy gotować przez kilkanaście godzin)
- opcjonalnie: garść suszonych grzybów
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy na pół lub na cztery części. Cebulę opalamy na brązowo nad płomieniem gazu lub wkładamy do rozgrzanego suchego garnka (bez oleju), w którym będzie gotowany bulion i podpiekamy do momentu, kiedy nie zacznie uwalniać aromatu.
-
Marchew, selera, pietruszkę i pora myjemy dokładnie. Obieramy selera - oraz marchew i pietruszkę, jeśli nie chcemy gotować ich ze skórką (ja nie obieram). Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z cebulą i podpiekamy (wciąż bez oleju) mieszając przez 3-4 minuty, aż zbrązowieją i zaczną uwalniać aromat.
-
Do garnka dorzucamy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz obrany i pokrojony na plasterki korzeń imbiru. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (natkę pietruszki, przyprawy, sos sojowy oraz olej, opcjonalnie suszone grzyby). Zalewamy 2-2,5l wody.
-
Doprowadzamy do zagotowania wody, a następnie zmniejszamy gaz na mały (dwójka-trójka w 9-stopniowej skali) i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy co najmniej 2-4h. Bulion można też gotować na minimalnym gazie (jedynka-dwójka) przez kilkanaście godzin (ja często gotuję 10-12h) - powstały wywar będzie bardziej bogaty i aromatyczny. Bulion odcedzamy z warzyw i przypraw.
-
Bulion wykorzystujemy do zup, risotto, sosów. Można go mrozić w plastikowych butelkach lub szklanych słoikach (do słoików nie wlewamy bulionu do pełna, bo podczas zamarzania zwiększy objętość) lub przechowywać w wyparzonych, szklanych słojach w lodówce do 1-1,5 tygodnia.