Botwinka z pomidorami i tofu

W pełni roślinne danie na bazie botwinki, pomidora i tofu. Ciekawie doprawione i w pięknych kolorach. Świetnie smakuje z kaszą lub ryżem!
Składniki
- 1 dużu pęczek botwinki (albo 2 małe), najlepiej z buraczkami
- 2 duże pomidory (ok. 450g) lub 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 kostki tofu (naturalne lub wędzone)
- 180-200g śmietany kokosowej lub innej (albo mleczka kokosowego), ja użyłam 18% śmietany Creamo marki Planton
- po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu ziołowego (ostatni można zastąpić słodką lub wędzoną papryką w proszku)
- po ¾ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- do podania: około 200g kaszy lub ryżu (u mnie komosa ryżowa/quinoa) - waga przed gotowaniem
Instrukcje
-
Gotujemy do podania kaszę, ryż lub komosę. W w międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Pęczki botwinki dokładnie opłukujemy i myjemy. Odcinamy buraczki od pęczka, buraczki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i plasterki buraczków. Smażymy mieszając co jakiś czas przez 7 minut.
-
W międzyczasie kroimy łodygi botwinki (liście zostawiamy na koniec). Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno. Tofu kroimy w kostkę. Pomidory także w podobnej wielkości kostkę jak tofu.
-
Do podsmażonej cebuli i buraczków dorzucamy pokrojone łodygi botwinki oraz czosnek, smażymy 4 minuty mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy tofu i mieszamy je z botwinką. Pora dodać na patelnię pomidory - świeże pokrojone w kostkę lub krojone z puszki - oraz przyprawy (kmin rzymski, mielona kolendra, pieprz ziołowy, sól, pieprz, ostrą paprykę). Mieszamy całość i smażymy przez 3 minuty.
-
W międzyczasie zielone liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy je na patelnię, mieszamy z sosem, po chwili liście znacząco stracą na objętości. Na patelnię dodajemy śmietanę roślinną i mieszamy z sosem. Całość zyska piękny, intensywny, botwinkowo-pomidorowy kolor.
-
Sos botwinkowy z pomidorami i tofu podajemy z kaszą/ryżem/komosą. Smacznego!