udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupa botwinkowa z jarzynami

Klasyk z polskich stołów w wegańskim wydaniu. Przepis nie wymaga użycia bulionu – przygotujemy wywar warzywny, a warzywa z niego wykorzystamy w zupie.

Ta zupa jest słodko-kwaśna i delikatna w smaku, więc nadaje się do zaserwowania osobom, które nie gustują w intensywnych smakach. Dzięki dużej ilości warzyw jest treściwa, zaserwowana z pieczywem może stanowić danie obiadowe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 puszka mleczka kokosowego 400ml
2 pęczki botwinki (jeśli u Ciebie podobnie jak u mnie buraczki w botwince są tak małe, że nie da się ich obrać - kup dodatkowo 1 buraka)
½ kg ziemniaków, najlepiej młodych
2 średnie marchewki
2 niewielkie pietruszki
⅓ selera
½ pora lub 1 cebula
kawałek imbiru (można pominąć)
5 liści laurowych
5-7 ziarenek ziela angielskiego
5-7 ziarenek jałowca (można pominąć)
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku lub 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu (winnego lub jabłkowego)
1 łyżka octu balsamicznego
1 pęczek szczypiorku, pietruszki lub koperku
2l wody

Instrukcje

1
Marchew, pietruszkę, seler i pora obieramy i kroimy na małe kawałki lub talarki - takiej wielkości, żeby nadawały się do jedzenia w zupie (selera pokrój drobniej niż resztę warzyw; jeśli używamy cebuli - kroimy ją w kostkę). Buraczki z botwinki lub dodatkowego buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a następnie na mniejsze kawałki.
2
W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody.
3
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na średnim ogniu podsmażamy marchew, pietruszkę, selera, pora lub cebulę i buraczki przez 3 minuty.
4
Podsmażone warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca (można pominąć), kawałek imbiru w całości (również można pominąć), czosnek, sól i pieprz. Wywar gotujemy na niewielkim gazie przez 10 minut.
5
Ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do wywaru, gotujemy przez 12-15 minut. Jeśli nie lubisz wyławiania liści laurowych i ziarenek ziela i jałowca podczas jedzenia zupy - wyłów je z garnka i wyrzuć teraz, to samo zrób z korzeniem imbiru.
6
Botwinkę bardzo dokładnie opłukujemy (w liściach lubi zbierać się piasek). Przekrawamy botwinkę w miejscu, gdzie zaczynają się liście. Łodygi kroimy na 2cm kawałki i dorzucamy do zupy i gotujemy 3-5 minut. Liście kroimy dbając, aby długie kawałki liści pokroić na tyle drobno, żeby wygodnie się je wyławiało z zupy. Liście odkładamy - wrzucimy je do zupy pod koniec gotowania.
7
Sprawdzamy stopień miękkości ziemniaków i buraków - jeśli są jeszcze twarde, gotujemy dodatkowe 5-7 minut. Kiedy warzywa są już odpowiednio miękkie, do zupy dodajemy liście botwinki, mieszamy.
8
Do zupy dodajemy sok z cytryny, ocet winny/jabłkowy oraz ocet balsamiczny, mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 1-2 minuty, po czym gar zdejmujemy z ognia.
9
Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode