udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wegańskie bajgle

Może z racji tego, że w piekarniach są tak trudno dostępne, a może z racji sentymentu z dzieciństwa, w każdym razie na słowa „wegańskie wypieki drożdżowe” dostaję wypieków na twarzy :). Z bajglami roboty jest dużo, ale nagroda w postaci świeżych, domowych bajgelków – ogromna. Poniższy przepis powstał jako moje autorskie połączenie receptur z dwóch  bardzo przeze mnie cenionych blogów: Hello Morning oraz White Plate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

4,5 szklanki mąki: u mnie 1,5 szklanki żytniej pełnoziarnistej, 1,5 szklanki pszennej pełnoziarnistej i 1,5 szklanki pszennej białej (można dać tylko pszenną, pół na pół pełnoziarnistą i białą, albo tylko białą z pełnego przemiału) + ew. 2-3 dodatkowe łyżki mąki pszennej białej
50g świeżych drożdży
1 ⅔ szklanki ciepłej wody
4 łyżki cukru (2 łyżki do ciasta i 2 do gotowania wody)
1 łyżka syropu klonowego/z agawy/miodu lub cukru
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli (u mnie himalajska)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
do posypania, do wyboru: mak, sezam, czarnuszka, za'atar

Instrukcje

1
Do miseczki kruszymy palcami drożdże. Wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy ciepłą wodę - woda ma być lekko ciepła, przyjemnie ciepła dla dłoni, nie gorąca. Odstawiamy na 10-15 minut.
2
Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki i sól, mieszamy. Zmieszane mąki rozdzieliłam do dwóch kamionkowych misek, bo po dolaniu zaczynu drożdżowego ciasto nie zmieściłoby się mi do jednej.
3
Do zaczynu drożdżowego dodajemy olej, a następnie całość wlewamy do mąki. Mieszamy za pomocą drewnianej łopatki. Następnie wyrabiamy ciasto dłońmi przez minimum 10 minut, optymalnie 15 minut. Ja wyrabiałam oddzielnie ciasto z każdej z dwóch misek, więc łącznie zajęło mi to ponad 20 minut. W razie potrzeby, jeśli po kilku minutach ciasto wciąż bardzo klei się do rąk, odkładamy ciasto do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki, po czym energicznie łączymy ją z resztą ciasta. Ja do każdej kuli dodałam po 1 lekko czubatej łyżce mąki. Po 10 minutach ciasto powinno już gładko odchodzić od dłoni.
4
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na 1,5 do 2h. Ciasto powinno podwoić objętość. Wówczas przykrywamy je folią spożywczą albo miskę zawijamy w plastikową siatkę i wkładamy do lodówki na 12-24h (u mnie 24h).
5
Następnego dnia wyciągamy miski z ciastem z lodówki, przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
6
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek (u mnie po 4 kule z każdej miski ciasta). W każdej kulce robimy palcem dziurkę, którą następnie poszerzamy i rozciągamy - pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie i mała dziurka by zarosła. W efekcie otrzymamy kształt obwarzanka/bajgla. Bajgle odkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia na 10 minut.
7
W dużym garnku zagotowujemy 3-4l wody z 2 łyżkami cukru. Kiedy woda się zagotuje, dosypujemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
8
Piekarnik nagrzewamy na 220°C.
9
Do gotującej się wody (ja garnek trzymałam ją na siódemce w 9-stopniowej skali palnika) wrzucamy po 2 bajgle. Gotujemy 30-60 sekund, po czym przewracamy na drugą stronę i gotujemy kolejne 30-60 sekund. Podgotowane bajgle odkładamy na ściereczkę, żeby odciekła z nich woda. Postępujemy tak ze wszystkimi bajglami.
10
W małej miseczce mieszamy 2 łyżki gorącej wody z gotowania bajgli. Dodajemy do niej 1 łyżkę syropy klonowego/z agawy/miodu lub łyżkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia się słodu.
11
Bajgle przekładamy na blaszkę do pieczenia. Każdego bajgla polewamy z wierzchu wodą ze słodem, a następnie posypujemy wybranymi dodatkami: makiem, sezamem, czarnuszką lub za'atarem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut do zezłocenia.
12
Bajgle zjadamy na słodko: z masłem orzechowym (albo twarożkiem z tofu) i dżemem, albo na słono - z hummusem albo innymi pastami, rukolą, warzywami. Bajgle najlepiej przechowywać w przewiązanych plastikowych siatkach. W temperaturze pokojowej przechowujmy je nie dłużej niż 3 dni, a w lodówce - do 6-7 dni. Po wyciągnięciu z lodówki bajgle można odgrzać w elektrycznym grillu kuchennym albo wstawić na około 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode