udostępnij
cookmode

Wegańska sałatka jarzynowa
Jeśli chcecie w święta zabłysnąć przed rodziną (albo przed samym sobą!) tradycyjnym gotowaniem w wersji wegańskiej, rozważcie ten sałatkowy klasyk. Jajko zastępujemy w nim wędzonym tofu, a majonez jajeczny – wegańskim majonezem domowym (z aquafaby) albo kupnym (a taki dostaniecie w naprawdę wielu sklepach, z dwoma głównymi dyskontami na czele!).
Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy się „przegryzie” :).

Składniki
3-4 ziemniaki (370-420g)
2 większe marchewki (ok. 350g)
1 kostka tofu wędzonego (180g) albo 1 puszka ciecierzycy (240g bez zalewy)
1-2 ogórki kiszone lub konserwowe lub mini korniszony (ok. 150g)
1 malutkie jabłko albo ½ większego
⅓ pora
1 puszka zielonego groszku albo ½ paczki groszku mrożonego
ew. kilka łyżek kukurydzy z puszki (ja nie dodałam)
280-310ml wegańskiego majonezu domowego z aquafaby albo kupnego (np. GoVege w Biedronce, Kielecki Roślinny)
2 łyżki musztardy
½ łyżeczki pieprzu
opcjonalnie: ¼ łyżeczki kurkumy
dla smakoszy: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy
Instrukcje
1
Umyte, ale nieobrane ziemniaki i marchewki gotujemy bez obierania (ok. 40min). Wyławiamy z wody, studzimy przez 10 minut, obieramy cienko ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
2
W drobną kostkę kroimy też wędzone tofu, ogórki, jabłko, a pora siekamy. Groszek mrożony gotujemy przez 5 minut albo groszek z puszki odcedzamy z zalewy i przepłukujemy pod wodą (podobnie kukurydzę, jeśli jej używamy).
3
Wszystkie warzywa i tofu umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez, musztardę, pieprz i ew. kurkumę. Mieszamy porządnie. Sałatkę możemy opcjonalnie doprawić 2 łyżkami soku z cytryny oraz łyżką syropu klonowego/z agawy i znów porządnie wymieszać. Najlepiej smakuje po kilku godzinach/na następny dzień!
