udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Warzywa z patelni z kaszą

Jesienią przypominam sobie o kaszach. Przypominam sobie o tym, że świetnie się komponują z warzywami i sosami, o tym, że są zdrowe i że to taki nasz lokalny super food. Polecam i Wam pamiętać o kaszach, kosztować różnych odmian (moje ulubione to kasza gryczana niepalona, bulgur i jaglana), i zamiast makaronu czy ryżu ugotować sobie właśnie kaszę.

Warzywa i strączki w tym przepisie można oczywiście modyfikować. Warto, aby było kilka rodzajów warzyw – żeby tworzyły ciekawy miks smaków – i koniecznie jakiś przedstawiciel strączków – dla sytego brzucha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250g kaszy gryczanej/jaglanej/bulgur/pęczak
1 głowa brokuła
1 duża lub 2 małe marchewki
100-150g jarmużu (½-¾ standardowego opakowania lub 5-6 liści jarmużu)
9-10 połówek suszonych pomidorów (ok. ½ typowego słoika)
1 słoik lub 1 puszka ciecierzycy (albo dowolnej fasoli)
1 cebula (czerwona lub żółta)
4-5 ząbków czosnku
4 łyżki sosu sojowego
6 łyżek oleju do smażenia (może być olej rzepakowy ze słoika suszonych pomidorów)
¾-1 łyżeczka płatków chili lub chili/ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki pieprzu
sok z 1 limonki lub cytryny
opcjonalnie: 2-3 łyżki tahini dla uzyskania kremowego sosu (ja nie użyłam)
do podania: ⅓-½ pęczka natki pietruszki lub kolendry, łyżka sezamu do posypania

Instrukcje

1
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją (ja kaszę gryczaną niepaloną gotowałam około 18 minut).
2
Warzywa myjemy i kroimy: marchew na cienkie talarki, brokuła na małe kawałki, cebulę kroimy w piórka, jarmuż pozbawiamy twardych łodyżek i liście kroimy dość drobno, czosnek siekamy na bardzo cienkie plasterki lub w drobną kosteczkę, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
3
Na dużej patelni/w woku na wyższej mocy palnika (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy marchewkę i brokuła, smażymy 5 minut mieszając.
4
Warzywa zgarniamy na boi, robiąc miejsce pośrodku. Zmniejszamy moc palnika (u mnie do szóstki). Wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek oraz płatki chili (lub chili/ostrą paprykę w proszku), smażymy kilkanaście sekund, po czym mieszamy całość.
5
Dolewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i jarmuż. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy odsączoną z zalewy, opłukaną pod bieżącą wodą na sitku ciecierzycę (lub fasolę) oraz posiekane suszone pomidory, polewamy 4 łyżkami sosu sojowego, dodajemy pieprz i mieszamy całość. Dolewamy ⅓ szklanki wody (oraz tahini - jeśli używamy) i jeśli mamy taką możliwość - przykrywamy woka/patelnię pokrywką. Dusimy 4-5 minut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
6
Kosztujemy danie, sprawdzamy miękkość warzyw (można jeszcze chwilę je poddusić), ewentualnie dosalamy danie. Warzywa z patelni podajemy z kaszą - kaszę można dodać na patelnię i pozwolić się całości wymieszać, albo podawać oddzielnie kaszę i warzywa. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki/cytryny, posypujemy siekaną natką pietruszki lub kolendry, posypujemy sezamem. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode