udostępnij
cookmode
5D052276-26AC-4D6F-A5B1-35A53C4EA39F

Warzywa i tofu w sosie słodko-kwaśnym

Dla wielbicieli azjatyckich smaków :). Tofu z warzywami w słodko-kwaśno-ostrym, lepkim, idealnie doprawionym sosie.

5D052276-26AC-4D6F-A5B1-35A53C4EA39F

Składniki

250-300g ryżu (dowolny, ale polecam jaśminowy)
1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
1 cebula
1 niewielki bakłażan
250g pieczarek (pół standardowego opakowania, u mnie 10 pieczarek)
1 papryka
3 ząbki czosnku starte na tarce
3-4cm kawałek świeżego imbiru obranego i startego na tarce
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego
3 łyżki sosu sojowego
sok z ½ cytryny lub 1 limonki
2 łyżki cukru/syropu klonowego/z agawy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1-3 łyżeczki sosu sriracha LUB ½ łyżeczki chilli w proszku/płatków chilli
½ szklanki wody
do podania: ½ pęczka szczypiorku

Instrukcje

1
Ryż gotujemy według instrukcji. Ja ryż jaśminowy gotowałam 10 minut, po czym odcedziłam z wody, a garnek z ryżem przykryłam pokrywką i odstawiłam na bok. Dzięki temu zabiegowi ryż robi się klejący.
2
Cebulę siekamy drobną kostkę,. Umyte warzywa kroimy: bakłażana w kostkę, paprykę na niewielkie kawałki, pieczarki w plasterki. Tofu kroimy w kosteczkę.
3
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty.
4
Dodajemy pokrojonego bakłażana i paprykę, smażymy 3 minuty mieszając co jakiś czas.
5
Dodajemy pieczarki, smażymy 3 minuty.
6
Warzywa przesuwamy na bok na patelni, w wolne miejsce dolewamy 1 łyżkę oleju i wsypujemy pokrojone tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Po tym czasie tofu mieszamy z warzywami.
7
Zmniejszamy gaz (u mnie do czwórki), ze środka patelni zgarniamy na boki warzywa i tofu, dodajemy starty na tarce imbir i czosnek oraz sos sriracha (lub chilli w proszku lub w płatkach). Mieszamy całość.
8
Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet, sok z cytryny lub limonki, cukier, mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i pół szklanki wody mieszamy w misce łyżką lub widelcem. Sos wlewamy na patelnię i mieszamy całość. Mąka ziemniaczana sprawi, że sos zgęstnieje. W razie potrzeby można dodatkowo dolać wprost na patelnię ¼ szklanki wody. Kiedy sos stanie się lepiący, odstawiamy patelnię z gazu.
633FBE20-AB4F-4AE7-88CD-2D209643B182
9
Danie podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwagi

Rodzaj warzyw w tym przepisie modyfikuj w zależności od zawartości lodówki, możesz użyć też pokrojonej w cienkie słupki marchewki lub pokrojonej w większe kawałki cukinii (szybko zmięknie, więc dodaj ją jako ostatnie warzywo wtedy kiedy pieczarki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode