udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukochane wegańskie burgery pieczarkowe

Przepis na te burgery jest już ze mną bardzo długo i testowałam go wielokrotnie na znajomych na wyprawianych przeze mnie imprezach ;). Kiedy go tworzyłam, nie wiedziałam „czy ta masa się sklei i usmaży?”, a wyszło super. Bardzo lubię użyty w nim zestaw przypraw: musztardowo-ziołowy. Bez ekstrawagancji, a jednak smak burgerów jest głęboki i zaskakujący.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250g pieczarek (½ standardowej paczki)
¼ szklanki suchej kaszy jaglanej
4 łyżki płatków owsianych
5-6 łyżki mąki gryczanej/żytniej/jaglanej/pszennej/kukurydzianej (najbardziej polecam gryczaną) + dodatkowo mąka lub otręby do obtaczania burgerów przed smażeniem
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, cząbru lub oregano
½ łyżeczki kolendry w proszku albo kuminu (kminu rzymskiego) albo pieprzu ziołowego
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki dowolnej musztardy
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli do smaku (nie jest konieczna, dodatek sosu sojowego nadaje już słony smak)
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki czarnuszki

Instrukcje

1
Kaszę jaglaną gotujemy tak, aby była lekko sypka, nie rozgotowana (15 minut) i odsączamy na sitku z nadmiaru wody przez 5 minut. Kaszkę można ugotować wcześniej i trzymać w lodówce.
2
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, w dużej misce mieszamy z ostygniętą kaszą.
3
Dodajemy przyprawy, mąkę i płatki owsiane. Mieszamy masę i ugniatamy ją rękami aż do dokładnego połączenia składników. Jeśli jest za rzadka dodajemy łyżkę mąki/płatków owsianych.
4
Umytymi po ugniataniu, wilgotnymi rękami formujemy burgery, obtaczamy w mące lub otrębach wsypanych do głębszego talerza.
5
Smażymy po 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) lub do zarumienienia.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
6
Podajemy w bułce posmarowanej wege pastą (np. favą, hummusem, pesto z natki pietruszki), chrzanem, musztardą, z sałatą, warzywami, kiełkami.
Kategorie:
    • Kama
    • 28 stycznia 2021
    Odpowiedz

    Gosia, czy te burgery można mrozić? 🙂

      • mlenarciak
      • 28 stycznia 2021
      Odpowiedz

      Przyznam, że nie mroziłam. Powiedziałabym, że jeśli są porządnie ulepione i wysmażone (tak, że się nie rozlatują, nie rozklejają), to można podjąć (niewielkie) ryzyko i zamrozić. Rozmroziłabym albo prosto na patelni, albo najpierw w lodówce i przed spożyciem – na patelnię. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode