udostępnij
cookmode
00 instagram filtr Hudson 42% image_6483441(55)

Tofu w sosie tahini

Tofu w obłędnie kremowym, słodko-gorzkawym sosie sezamowym. Samo w sobie jest tak rozkoszne w smaku, że nie potrzebuje pokaźnego towarzystwa, by stworzyć pyszny obiad. Wystarczy makaron albo ryż i podsmażona na łyżce oleju kapusta pak choy albo ugotowany brokuł.

Dawno nic mnie tak kulinarnie nie dopieściło.

00 instagram filtr Hudson 42% image_6483441(55)

Składniki

1 kostka tofu (180-200g)
3 lekko czubate łyżki tahini (ok. 70g, ¼ szklanki)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny/limonki
1 łyżka syropu z agawy/klonowego/miodu
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości ½ kciuka (½ łyżka startego imbiru)
4-7 łyżek ciepłej wody
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki sezamu
propozycja podania z: 200g makaronu typu azjatyckiego (np. ramen, makaron ryżowy itp.), 1 kapusta pok choy lub 2 garści liści szpinaku, garść posiekanego szczypiorku

Instrukcje

1
Makaron azjatycki gotujemy. Odrywamy liście kapusty pak choy od główki, kroimy je wzdłuż liści. Na patelni na średnim gazie rozgrzewamy 2 łyżki oleju (rzepakowy albo olej do woka) i smażymy kapustę mieszając przez 5 minut. Jeśli używasz szpinaku, możesz podać go świeżego albo również delikatnie podsmażyć na patelni przez ok. 2-3 minuty.
2
W miseczce mieszamy łyżką lub widelcem składniki sosu: tahini, sos sojowy, ocet ryżowy/sok z cytryny/limonki, syrop z agawy/klonowy, starty na drobnych oczkach tarki imbir i czosnek. Dodajemy 4 łyżki ciepłej wody. Jeśli sos jest wciąż gęsty (zależy to od gęstości tahini), dodajemy dodatkowo 1-3 łyżki wody.
3
Na patelni lub w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę tofu i smażymy 4 minuty mieszając, do zezłocenia się tofu.
4
Zmniejszamy gaz do jedynki-dwójki i wlewamy zmieszany sos z tahini. Mieszamy sos z tofu przez kilkanaście sekund. Im dłużej sos będzie na patelni, tym bardziej się zagęści. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody na patelnię i wymieszaj całość delikatnie, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki.
5
Do miseczek wykładamy ugotowany makaron, dodajemy podsmażony pak choy/szpinak i na wierzch wykładamy tofu w sosie tahini. Posypujemy sezamem (surowym albo lekko podprażonym przez 2-3 minuty na suchej patelni) i posiekanym szczypiorkiem. Jeśli lubisz ostre dania, możesz dodatkowo podać danie z sosem sriracha. Smacznego!
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode