udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta ma wyjątkowy, świeży smak. I idealnie nadaje się na upalną pogodę – pysznie smakuje schłodzona w lodówce, nawadnia i dostarcza porcji witamin. Surówkę z młodej kapusty polecam do chrupania jako przekąskę lub jako dodatek do dowolnego posiłku (a najlepiej takiego niedzielnego, z gotowanymi w mundurkach młodymi ziemniaczkami!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 główka młodej kapusty
2 średniej wielkości marchewki
1 pęczek koperku
4 łyżki soku z cytryny (z ok. ½-⅔ owocu)
1 łyżka syropu z agawy/klonowego lub cukru pudru
4 łyżki oliwy lub oleju lnianego
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

1
Od kapusty odrywamy zewnętrzne, ciemnozielone, odstające liście i zostawiamy tylko zwartą główkę o jaśniejszych liściach. Kapustę myjemy, kroimy na połówki, a następnie na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na plastry, a następnie drobno siekamy.
2
Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Koperek myjemy i siekamy.
3
W miseczce mieszamy sok z cytryny, syrop (lub cukier puder), oliwę/olej, sól i pieprz.
4
Poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i posiekany koperek umieszczamy w dużej misce/garnku, polewamy sosem i ugniatamy przez chwilę rękami.
5
Surówkę przechowujemy w lodówce do 2-3 dni i podajemy jako dodatek do obiadów albo chrupiemy jako przekąskę.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode