udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soczewica z curry z marchewką i masłem orzechowym

Uwielbiam ten sposób przyrządzenia szybkiego curry: podsmażamy warzywa, dodajemy świeży czosnek i imbir, potem trochę sosu sojowego i przyprawy curry, a na koniec masło orzechowe i woda, które tworzą emulsję pokrywającą warzywa. Żeby zrobić danie curry, nie trzeba mieć mleczka kokosowego. A curry z masłem orzechowym jest według mnie ciekawsze w smaku i konkretniejsze niż z użyciem mleczka kokosowego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250g soczewicy czerwonej
4 średnie marchewki (ok. 450-500g)
1 średnia cebula
70-80g jarmużu albo szpinaku
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości małego palca
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
⅓ papryki ostrej/chili
⅓ szklanki wody
3 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

1
Soczewicę gotujemy około 15 minut.
2
Cebulę siekamy w kosteczkę, obrany czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Umyte marchewki obieramy i kroimy na cienkie talarki.
3
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę i marchew, smażymy mieszając na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez około 8 minut. Dorzucamy starte czosnek, imbir i jarmuż/szpinak, mieszamy i smażymy 2 minuty.
4
Dodajemy przyprawę curry, kurkumę, ostrą paprykę, dolewamy sos sojowy, mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i wlewamy ⅓ szklanki wody. Mieszamy do połączenia się składników, emulsja z kremowego masła orzechowego powinna pokryć marchew i jarmuż/szpinak. Podajemy z ugotowaną soczewicą
Kategorie:
    • Aleksandra
    • 21 marca 2020
    Odpowiedz

    Dziś robiłam.:-) Pychota ,nawet osoby, które bez mięsa nie wyobrażają sobie życia- zajadały się.

      • mlenarciak
      • 21 marca 2020
      Odpowiedz

      Baaardzo miło mi słyszeć! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode