udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z ciecierzycą i sosem z awokado

Sałatka z kremowym sosem i aromatyczną ciecierzycą – zdrowa, sycąca, pyszna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

3 garści szpinaku, miksu sałat lub rukoli
ciecierzyca z 1 puszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sypkiej przyprawy curry lub garam masala
½-1 łyżeczka sosu sriracha lub ¼-⅓ łyżeczki chilli
½ awokado
sok z ¼ cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
opcjonalnie: 1 łyżka pasty tahini*

Instrukcje

1
Przygotujemy marynatę do ciecierzycy: wlewamy do miski sos sojowy, wsypujemy przyprawy garam masala/curry i sriracha/chilli i dodajemy do nich odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki (można użyć też podobnej ilości ugotowanej ciecierzycy).
2
Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu, wrzucamy ciecierzycę wraz z marynatą i smażymy 3 minuty, zdejmujemy z gazu.
3
Przygotowujemy sos z awokado: wydrążamy pół awokado, dodajemy czosnek, pieprz i sól do smaku, sok z cytryny, oliwę i opcjonalnie pastę tahini i blendujemy.
4
Do miski wkładamy szpinak, miks sałat lub rukolę, dorzucamy podsmażoną ciecierzycę, polewamy sosem z awokado. Jemy od razu lub w przeciągu 1 dnia.

Uwagi

* Tahini - pasta ze zmielonego sezamu rodem z Bliskiego Wschodu. Do nabycia w hiper- i supermarketach, sklepach kuchnie świata, sklepach z żywnością ekologiczną etc., za około 10-17zł za słoik 350-400g. Tahina jest składnikiem hummusu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode