udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyszne guacamole

Jeśli w Wasze ręce wpadnie dojrzałe, miękkie awokado, koniecznie zróbcie wypasione guacamole. Sowicie przyprawione i bardzo aromatyczne. Można je zajadać z chrupkimi nachosami, albo bardziej swojsko – z grzanką pszennego chleba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 miękkie, dojrzałe awokado (ok. 200g)
¼ czerwonej cebulki
½ niewielkiego pomidora
1 mały ząbek czosnku
sok z ¼ limonki lub cytryny
3cm kawałek małej ostrej papryczki (można pominąć, jeśli nie lubisz ostrego)
garść listków świeżej kolendry
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

1
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a miąższ wydłubujemy łyżką ze skórek. Cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki albo siekamy bardzo drobno. Z pomidora odciągamy skórkę, a następnie kroimy go w kosteczkę. Ostrą papryczkę kroimy w cienkie paseczki, a następnie na mniejsze kawałeczki. Wykorzystanie pestek z papryczki do guacamole jest opcjonalne, a dodając różną ich ilość możemy regulować ostrość dania. Warto na początek użyć mniejszej ilości papryczki i pestek, posmakować guacamole, i jeśli nie będzie za ostre, dodać ich więcej.
2
W misce o płaskim dnie umieszczamy awokado, sok z limonki lub cytryny, pokrojoną cebulkę i pomidora, rozdrobniony czosnek, ostrą papryczkę, sól, pieprz, pokrojone drobno listki kolendry. Rozgniatamy to wszystko na papkę widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
3
Guacamole podajemy z nachosami, tortillą, pieczywem, w charakterze przystawki czy przekąski.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode