Pieczony bakłażan z sosem jogurtowym i granatem

Kategorie specjalne

Weekendy sprzyjają kulinarnym eksperymentom i poszukiwaniu niebanalnych składników. Na weekendowy posiłek lub poczęstunek polecam Wam dzisiejszy przepis. Nietrudny, a jednak wyjątkowy – z pieczonym bakłażanem, wegańskim jogurtem, świeżymi ziołami i pestkami granatu.

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 150-160g niesłodzonego jogurtu wegańskiego (u mnie kokosowy Planton z Lidla)
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy do sosu + 2 łyżki do posmarowania bakłażanów
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół - u mnie mięta, ale może być też koperek, kolendra czy bazylia + kilka dodatkowych listków do dekoracji
  • ½ średniego granata
  • opcjonalnie: łyżeczka przyprawy zaatar (mieszanka mielonego sumaku, prażonego sezamu, zielonych suszonych ziół jak tymianek, oregano, majeranek) lub szczypta sezamu, słodkiej papryki w proszku albo innej przyprawy do dekoracji dania

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Bakłażany myjemy i kroimy na 4-5 podłużnych plastrów. Rozkładamy plastry bakłażana na blaszce/papierze do pieczenia. Plastry smarujemy 1 łyżką oliwy za pomocą ręki lub pędzelka. Wstawiamy do piekarnika na ok. 12 minut, najlepiej na górną półkę piekarnika. Bakłażany wyjmujemy, przewracamy na drugą stronę, smarujemy kolejną łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika 10 minut.

  • W oczekiwaniu na upieczone bakłażany przygotowujemy sos jogurtowy: mieszamy jogurt (polecam wegański, koniecznie niesłodzony) ze startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oliwą i posiekanymi świeżymi ziołami. Odstawiamy do lodówki.
  • Z granata wydłubujemy pestki - każdy ma swój sposób, jeśli masz trudność, sięgnij po filmiki instruktażowe na YouTube’a :).
  • Upieczone plastry bakłażana polewamy sosem jogurtowo-ziołowym, na wierzch sypiemy pestki granata, wykładamy listki ziół (u mnie kolendra) oraz opcjonalnie posypujemy danie zaatarem lub innymi przyprawami. Polecam serwować w towarzystwie chleba z chrupiącą skórką zanurzanego w oliwie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close