udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczone ziemniaczki i młoda kapusta z sosem

Co zrobić, żeby się nie narobić, ale najeść? Rozgrzać piekarnik i pozwolić, żeby obiad zrobił się sam. A w piekarniku tym razem lądują wiosenne młode ziemniaczki i młoda kapusta w towarzystwie zielonego sosu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 główka młodej kapusty
500-600g młodych ziemniaków
1 łyżka oliwy
Sos:
½ pęczka pietruszki lub 1 garść innej zieleniny (świeżej bazylii, rukoli, kolendry)
3 łyżeczki pasty tahini lub masła z dowolnych orzechów
3 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
⅓ łyżeczki pieprzu
⅓-½ łyżeczki soli
3-5 łyżeczek wody
do podania: kiełki (np. cebuli, rzodkiewki lub brokułu)

Instrukcje

1
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
2
Ziemniaczki dokładnie myjemy (nie obieramy), a następnie kroimy w plasterki lub łódeczki. Ziemniaki umieszczamy na blaszce i wkładamy do piekarnika (bez oleju/oliwy ani soli czy pieprzu, ziemniakom smaku nada sos). Będziemy je piec łącznie przez 30 minut lub dłużej - do pożądanej miękkości.
3
Młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści, zostawiamy tylko główkę. Delikatnie opłukujemy ją pod wodą. Główkę kapusty kroimy na ćwiartki lub ósemki, które następnie nacieramy oliwą. Wkładamy do piekarnika około 10 minut po włożeniu ziemniaczków, zmniejszamy temperaturę do 200°C. Kapusta powinna być gotowa po około 15-20 minutach.
4
Przygotowujemy sos - wszystkie składniki blendujemy.
5
Upieczone ziemniaczki i kapustę polewamy sosem pietruszkowym, przed podaniem możemy danie udekorować kiełkami.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode