udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczona młoda kapusta – najprościej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 głowa młodej kapusty
4 łyżki oliwy
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
opcjonalnie do podania: świeże siekane zioła (u mnie natka pietruszki) ORAZ/LUB ulubiony sos, np. z tahini, winegret, musztardowy, ostry

Instrukcje

1
Piekarnik nagrzewamy do 190-200°C (góra-dół).
2
Kapustę kroimy na ćwiartki, które układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania. Każdą ćwiartkę polewamy łyżką oliwy, oliwę rozprowadzamy po kapuście. Kapustę opruszamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
3
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-35 minut do zarumienienia kapusty. Czas będzie różny w zależności od piekarnika, wielkości kapusty i twoich preferencji.
4
Upieczoną kapustę podajemy jako dodatek do obiadu (np. z pieczonymi ziemniaczkami i tofu pieczonym w musztardowej marynacie, jak u mnie) albo zjadamy samą z chlebem i smarowidłem. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode