udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pesto z natki marchewki

Cały rok czekałam, aż w sklepach i na straganach znów pojawią się pęczki marchewki z natką. Po pierwsze dlatego, że marchew z pęczka jest bardziej soczysta i intensywna w smaku od marchwi, którą przez cały rok kupujemy na kilogramy. A po drugie dlatego, że z natki można zrobić to świeże w smaku, kwaskowate pesto. Jak jeść pesto? Z marchewką z pęczka pokrojoną w słupki, z chlebem, albo z burgerami marchewkowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 natka marchewki (około 2 szklanki listków matki upchnniętych do szklanki)
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek słonecznika (lub garść orzechów nerkowca)
6 łyżek oliwy lub innego oleju, np. lnianego, z awokado, z orzechów włoskich
sok z ½ cytryny
⅓ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki pieprzu ziołowego (można pominąć)
1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
opcjonalnie: kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii

Instrukcje

1
Natkę odkrawamy od marchewek. Grube łodyżki natki wyrzucamy, pozostawiamy cienkie łodyżki i listki. Myjemy je pod bieżącą wodą.
2
Wszystkie składniki pesto umieszczamy w wysokim naczyniu lub misce i blendujemy.
3
Pesto używamy jako smarowidła do chleba, maczamy w nim pokrojoną w słupki marchewkę lub inne warzywa, lub wyjadamy łyżką. Na zdrowie!
Kategorie:
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode