udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasta z groszku i rukoli

Jeśli tak jak ja tęsknicie za zielenią na talerzu (i na dworze!) – intensywnie zielona pasta z groszku i rukoli przychodzi z odsieczą. Szybka, prosta i przyjemna w obsłudze. Do tego chlebek z pobliskiej piekarni i chce się żyć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2,5-3 szklanki groszku mrożonego (czyli standardowe opakowanie 450g)
2 duże garście rukoli (ok. 60-70g)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
po ⅓ łyżeczki: papryki słodkiej w proszku, soli, pieprzu
opcjonalnie: ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego, szczypta papryki ostrej (może być mały kawałeczek świeżej papryczka chilli), 1-2 łyżki soku z cytryny

Instrukcje

1
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali).
2
Wsypujemy mrożony groszek i dusimy przez około 10 minut do zmięknięcia groszku, mieszając co jakiś czas.
3
Na patelnię dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy.
4
Zawartość patelni przekładamy do miski, garnka lub wyższego naczynia, dodajemy umytą rukolę (oraz opcjonalne dodatki - kawałeczek papryczki chilli, sok z cytryny) i blendujemy - niekoniecznie na gładką masę, groszek i rukola mogą pozostać wyczuwalne.
5
Serwujemy jako smarowidło do chleba, tortilli, placków, burgerów, naleśników itp.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode