udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasta słonecznikowo-pomidorowa z curry

Ta pasta to czyste zdzierstwo. Stworzyłam ją na wzór mojej ulubionej kupnej pasty do pieczywa – „Pasty ze słonecznika z pomidorami i curry” marki Helcom, którą można dostać m.in. w niektórych sklepach sieci Biedronka. Bazą są pestki słonecznika, które po zblendowaniu tworzą słonecznikowy twarożek, a dodatkiem smakowym – podsmażone krótko na oliwie pomidory oraz przyprawa curry.

Mam nadzieję, że i Wam skradnie serce. A jeśli nie macie głowy do gotowania – polecam tą sklepową wersję.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 szklanka pestek słonecznika (130-140g)

1 średniej wielkości pomidor (150-170g)

1 większy ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego ALBO 2-3 suszone pomidory z zalewy ALBO ½ łyżeczki wędzonej papryki ALBO 1 łyżka sosu sojowego (coś, co nada smaku umami)

3 łyżki oliwy

ok. 3-5 łyżek wody

sok z 1/4 cytryny ALBO 1 łyżka octu balsamicznego

1 lekko czubata łyżeczka przyprawy curry

½ łyżeczki pieprzu

⅓-½ łyżeczki soli

Instrukcje

1

Pomidora kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 5 minut, pomidor zacznie pięknie pachnieć i trochę się rozpadnie.

2

W naczyniu do blendowania umieszczamy pestki słonecznika, dodajemy sok z cytryny/ocet balsamiczny, ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy (lub suszone pomidory lub sos sojowy lub wędzoną paprykę), przyprawy (curry, pieprz, sól) i podsmażone na oliwie pomidory (łącznie z sokiem). Blendujemy blenderem ręcznym. Dodajemy wodę – powoli, po łyżce, żeby nie dać za dużo – aż do uzyskania pożądanej konsystencji (około 3-5 łyżek) i znów blendujemy.

3

Przechowujemy w lodówce do 5-6 dni i używamy jako smarowidła do pieczywa.

Kategorie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 szklanka pestek słonecznika (130-140g)
1 średniej wielkości pomidor (150-170g)
1 większy ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego ALBO 2-3 suszone pomidory z zalewy ALBO ½ łyżeczki wędzonej papryki ALBO 1 łyżka sosu sojowego (coś, co nada smaku umami)
3 łyżki oliwy
ok. 3-5 łyżek wody
sok z 1/4 cytryny ALBO 1 łyżka octu balsamicznego
1 lekko czubata łyżeczka przyprawy curry
½ łyżeczki pieprzu
⅓-½ łyżeczki soli

Instrukcje

1
Pomidora kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez 5 minut, pomidor zacznie pięknie pachnieć i trochę się rozpadnie.
2
W naczyniu do blendowania umieszczamy pestki słonecznika, dodajemy sok z cytryny/ocet balsamiczny, ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy (lub suszone pomidory lub sos sojowy lub wędzoną paprykę), przyprawy (curry, pieprz, sól) i podsmażone na oliwie pomidory (łącznie z sokiem). Blendujemy blenderem ręcznym. Dodajemy wodę - powoli, po łyżce, żeby nie dać za dużo - aż do uzyskania pożądanej konsystencji (około 3-5 łyżek) i znów blendujemy.
3
Przechowujemy w lodówce do 5-6 dni i używamy jako smarowidła do pieczywa.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode