udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pajdy chleba z pieczonymi pomidorami

Cześć! Idzie jesień i dla mnie oznacza to, że można już włączyć piekarnik i w końcu coś upiec :). Ten przepis na bardzo prosta propozycja. Polecam na kolację po ciężkim dniu – chleb, hummus i pieczone pomidory pocieszą i pomogą odzyskać siły ;).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1/2 chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem (np. orkiszowy, owsiany, sycylijski z suszonymi pomidorami)

4 pomidory (ok. 500g)

miska hummusu

ok. 4 łyżki sosu balsamicznego albo 2 łyżki octu balsamicznego + 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/cukru trzcinowego

kilka łyżek oliwy

świeża kolendra lub bazylia

sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), ew. płatki chili

Instrukcje

1

Piekarnik rozgrzewamy na 220°C (jeśli macie max. 200°C to też ok). Jeśli używamy octu i syropu/cukru, mieszamy je w miseczce.

2

Pomidory myjemy i kroimy w poprzek na plastry 0,7-1cm. Blachę smarujemy oliwą, wykładamy plastry pomidorów. Na każdy plaster pomidora wlewamy 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego lub mieszanki octu balsamicznego i syropu/cukru.

3

Blachę z pomidorami wkładamy do piekarnika na około 30min. Pod koniec pomidory powinny być przyrumienione.

4

Pokrojony chleb z chrupiącą skórką (opcjonalnie można go delikatnie przygrillować w grillu elektrycznym albo wsunąć do piekarnika na innej blaszce na kilka minut, uwaga, żeby nie wysechł!) smarujemy hummusem albo innym ulubionym smarowidłem. Na wierzchu układamy podpieczone pomidory. Okraszamy taką ilością oliwy, pieprzu, soli (i ew. płatków chili) jaką lubimy. Dekorujemy listkami świeżej bazylii lub kolendry. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1/2 chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem (np. orkiszowy, owsiany, sycylijski z suszonymi pomidorami)
4 pomidory (ok. 500g)
miska hummusu
ok. 4 łyżki sosu balsamicznego albo 2 łyżki octu balsamicznego + 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/cukru trzcinowego
kilka łyżek oliwy
świeża kolendra lub bazylia
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), ew. płatki chili

Instrukcje

1
Piekarnik rozgrzewamy na 220°C (jeśli macie max. 200°C to też ok). Jeśli używamy octu i syropu/cukru, mieszamy je w miseczce.
2
Pomidory myjemy i kroimy w poprzek na plastry 0,7-1cm. Blachę smarujemy oliwą, wykładamy plastry pomidorów. Na każdy plaster pomidora wlewamy 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego lub mieszanki octu balsamicznego i syropu/cukru.
3
Blachę z pomidorami wkładamy do piekarnika na około 30min. Pod koniec pomidory powinny być przyrumienione.
4
Pokrojony chleb z chrupiącą skórką (opcjonalnie można go delikatnie przygrillować w grillu elektrycznym albo wsunąć do piekarnika na innej blaszce na kilka minut, uwaga, żeby nie wysechł!) smarujemy hummusem albo innym ulubionym smarowidłem. Na wierzchu układamy podpieczone pomidory. Okraszamy taką ilością oliwy, pieprzu, soli (i ew. płatków chili) jaką lubimy. Dekorujemy listkami świeżej bazylii lub kolendry. Smacznego!
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode