udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noodle z brokułem, papryką i boczniakami

Makarony z warzywami w stylu azjatyckim są świetną opcją obiadową. Lekkie, pełne warzyw, bogate w smaku i szybkie do zrobienia.

Polecam eksperymentować z różnymi rodzajami makaronu, warzywami i sosami!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

300g noodli (u mnie gryczany makaron soba, może być też ryżowy, udon lub inny)
1 brokuł
2 papryki
250g boczniaków lub pieczarek
1 cebula (dowolna, u mnie czerwona) lub kawałek pora
duży kawałek imbiru (u mnie długości kciuka i o szerokości dwóch kciuków, może być trochę mniejszy)
4 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka tahini
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z agawy/klonowego
sok z ½ cytryny (można zastąpić 1 łyżką octu ryżowego, winnego lub jabłkowego)
½-1 łyżeczka płatków chilli lub ostrej papryki w proszku (u mnie lekko czubata łyżeczka płatków chilli)
¼ szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
do podania: 3-4 łyżki sezamu (u mnie pół na pół jasny i czarny), listki kolendry lub posiekany szczypiorek

Instrukcje

1
Przygotowujemy sos: imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki, mieszamy z sosem sojowym, tahini, cukrem lub syropem z agawy/klonowym, sokiem z cytryny lub octem, płatkami chilli lub ostrą papryką w proszku i wodą. Mieszamy porządnie widelcem lub łyżką lub blendujemy.
2
Makaron gotujemy według instrukcji (ja makaron soba gotowałam 3 minuty, po czym odcedziłam i przelałam zimną wodą). Żeby uniknąć sklejania się makaronu, można wymieszać go w misce lub garnku z 1 łyżką oleju.
3
Warzywa kroimy: brokuły na różyczki, a następnie na mniejsze kawałki, paprykę w paski i na mniejsze kawałki, boczniaki w paski, cebulę w pióra (lub pora w talarki).
4
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy brokuła i cebulę lub pora, smażymy 3 minuty.
5
Dodajemy paprykę i boczniaki, smażymy 5-7 minut. Sprawdzamy, czy brokuł jest dla nas wystarczająco miękki, jeśli nie - trzymamy danie na zmniejszonym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na patelnię wlewamy sos i mieszamy przez 1-2 minuty.
6
Makaron i warzywa podajemy posypane sezamem i listkami kolendry lub posiekanym szczypiorkiem.

Uwagi

* Tahini - pasta ze zmielonego sezamu rodem z Bliskiego Wschodu. Do nabycia w hiper- i supermarketach, sklepach kuchnie świata, sklepach z żywnością ekologiczną, w sklepach internetowych za około 10-17zł za słoik 350-400g. Małe opakowanie dostaniemy od niedawna także w Lidlu. Tahini jest składnikiem hummusu.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode