udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mazurek czekoladowo-orzechowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1,5 szklanki mąki - może być zwykła pszenna, pszenna pełnoziarnista, orkiszowa albo bezglutenowa np. gryczana albo mieszanka mąk bezglutenowych (ok. 200g)
⅔ szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 120g)
½ szklanki oleju kokosowego (ok. 100g)
¼ szklanki cukru trzcinowego, białego albo ksylitolu (ok. 80g, 6 łyżek)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki soli
6 łyżek zimnej wody (lub 10 łyżek w przypadku mąki bezglutenowej, np. gryczanej)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g, najlepiej 70-85% kakao)
1 puszka mleczka kokosowego
150g orzechów: u mnie mieszanka migdałów, laskowych i pistacji, mogą być inne (włoskie, pekan, płatki migdałów)

Instrukcje

1
Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy na noc/co najmniej 6h do lodówki. Olej kokosowy także schładzamy - może być przez noc, ale wystarczy na pół godziny przed robieniem ciasta, powinien być twardy.
2
Do miski wsypujemy mąkę podstawową (pszenną albo bezglutenową), mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki zastygły olej kokosowy i zaczynamy rękoma wyrabiać ciasto. Wyrabiamy je przez 5 minut, olej kokosowy rozpuszcza się pod wpływem ciepła naszych dłoni. Zaczynamy dodawać po trochu wody - zaczynamy od 3 łyżek, stopniowo dodając więcej w razie potrzeby. Ciasto powinno być plastyczne, ale zarazem twardawe. Jeśli wlało Ci się za dużo wody - można to uratować dodając łyżkę mąki.
3
Piekarnik nagrzewamy na 180°C (góra-dół).
4
Zagniecione ciasto rozgniatamy palcami na płasko (na ok. pół cm grubości) na papierze do pieczenia - może być w foremce albo po prostu na płaskiej blaszce. Ja z ciasta uformowałam dwa spody o wielkości 20x30cm, może to być jeden spód o wielkości 30x40cm. Brzegi spodu formujemy wyższe od środka. Ciasto nakłuwamy widelcem.
5
Spód mazurka pieczemy w 180°C przed 18-20 minut, nie dłużej, bo zrobi się za bardzo suchy.
6
Spody mazurka studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Schłodzoną puszkę mleczka kokosowego otwieramy i z góry łyżką zbieramy twardą część - śmietankę. Przekładamy ją do garnka, powinniśmy odłożyć ok. 200ml śmietanki, czyli ⅘ szklanki, może być jej troszkę mniej. Garnek ze śmietanką wstawiamy na niewielki gaz (u mnie czwórka w 9-stopniowej skali) i czekamy do jej rozpuszczenia się. Do ciepłej śmietanki kruszymy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy całość łyżką alub silikonową łopatką aż do rozpuszczenia sią czekolady. Masę z czekolady i mleczka kokosowego wlewamy na wystudzone spody mazurka.
7
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Ja laskowe i migdały pokroiłam w plasterki, a pistacje posiekałam na drobno. Orzechy wysypujemy na masę czekoladową.
8
Mazurka przechowujemy do kilku dni, najlepiej w lodówce.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode