Mazurek czekoladowo-orzechowy

Kategorie specjalne

Wielkanocny mazurek w wydaniu wegańskim. Pełen czekolady i chrupiący dzięki posypce z orzeszków.

Polecam Ci też inne przepisy na wegańskie słodkości: kultowe brownie z fasoli, czekoladowy chlebek bananowy, odświętny tofurnik z polewą karmelową, korzenne ciasto z bakaliami, albo gotowe w 10 minut czekoladki z płatkami owsianymi.

 

Porcje 18
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki - może być zwykła pszenna, pszenna pełnoziarnista, orkiszowa albo bezglutenowa np. gryczana albo mieszanka mąk bezglutenowych (ok. 200g)
  • ⅔ szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 120g)
  • ½ szklanki oleju kokosowego (ok. 100g) albo margaryny (wiele jest wegańska)
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego, białego albo ksylitolu (ok. 80g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 6 łyżek zimnej wody (lub 10 łyżek w przypadku mąki bezglutenowej, np. gryczanej)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g, najlepiej 70-85% kakao)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 150g orzechów: u mnie mieszanka migdałów, laskowych i pistacji, mogą być inne (włoskie, pekan, płatki migdałów)

Instrukcje

  • Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy na noc/co najmniej 6h do lodówki. Olej kokosowy także schładzamy - może być przez noc, ale wystarczy na pół godziny przed robieniem ciasta, powinien być twardy.
  • Do miski wsypujemy mąkę podstawową (pszenną albo bezglutenową), mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki zastygły olej kokosowy (albo margarynę z lodówki) i zaczynamy rękoma wyrabiać ciasto. Wyrabiamy je przez 5 minut, olej kokosowy rozpuszcza się pod wpływem ciepła naszych dłoni. Zaczynamy dodawać po trochu wody - zaczynamy od 3 łyżek, stopniowo dodając więcej w razie potrzeby. Ciasto powinno być plastyczne, ale zarazem twardawe. Jeśli wlało Ci się za dużo wody - można to uratować dodając łyżkę mąki.
  • Piekarnik nagrzewamy na 180°C (góra-dół).
  • Zagniecione ciasto rozgniatamy palcami na płasko (na ok. pół cm grubości) na papierze do pieczenia - może być w foremce albo po prostu na płaskiej blaszce. Ja z ciasta uformowałam dwa spody o wielkości 20x30cm, może to być jeden spód o wielkości 30x40cm. Brzegi spodu formujemy wyższe od środka. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • Spód mazurka pieczemy w 180°C przez 18 minut, nie dłużej, bo zrobi się zbyt twardy i suchy.
  • Spody mazurka studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Schłodzoną puszkę mleczka kokosowego otwieramy i z góry łyżką zbieramy twardą część - śmietankę. Przekładamy ją do garnka, powinniśmy odłożyć ok. 200ml śmietanki, czyli ⅘ szklanki, może być jej troszkę mniej. Garnek ze śmietanką wstawiamy na niewielki gaz (u mnie czwórka w 9-stopniowej skali) i czekamy do jej rozpuszczenia się. Do ciepłej śmietanki kruszymy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy całość aż do rozpuszczenia się czekolady. Masę wlewamy na wystudzone spody mazurka.
  • Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Ja laskowe i migdały pokroiłam w plasterki, a pistacje posiekałam na drobno. Orzechy wysypujemy na masę czekoladową. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close