Makaron z kremowym sosem dyniowym

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

Jak zrobić kremowy, aksamitny wegański sos do makaronu? Jednym ze sposobów jest wykorzystanie tłuściutkich nerkowców, które po namoczeniu i zblendowaniu tworzą gładką, kremową masę.

W dzisiejszym przepisie w pół godziny przygotujemy makaron z kremowym dyniowo-nerkowcowym sosem i dodatkiem jarmużu. Nie potrzeba do niego puree dyniowego – dynię pokrojoną w drobną kostkę poddusimy na patelni. Psst jak nikt nie patrzy albo w towarzystwie najlepszych przyjaciół można bezkarnie wylizywać talerze!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 500g spaghetti (lub innego makaronu)
  • ok. 600-700 dyni piżmowej lub hokkaido (u mnie ½ dyni piżmowej)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka nerkowców (120-140g) lub podobna ilość masła z nerkowców
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sok z ½ cytryny (3 łyżki)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: 70-100g jarmużu lub szpinaku

Instrukcje

  • Zagotowujemy 1 szklankę wody i zalewamy nią nerkowce w misce lub kubku.
  • Dynię obieramy i kroimy w drobną (1-2cm) kostkę. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w plasterki lub kosteczkę. Jeśli do sosu będziesz dodawać jarmużu, umyj go i oderwij zdrewniałe, twarde części łodyżek.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty.
  • Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy dynię oraz czosnek, zmniejszamy gaz i dusimy 15 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli masz pokrywkę do patelni - można jej użyć.
  • Po tym czasie na patelnię dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.
  • Dodajemy namoczone nerkowce wraz z wodą. Dusimy jeszcze 5 minut, a następnie sprawdzamy, czy dynia jest miękka. Jeśli nie jest jeszcze miękka, dusimy kolejne kilka minut do jej zmięknięcia.
  • W międzyczasie gotujemy makaron - polecam na sposób al dente, czyli lekko twardy, nie rozgotowany.
  • Dynię z nerkowcami i przyprawami przekładamy do naczynia blendera lub miski, dodajemy sok z cytryny i blendujemy. Sprawdzamy konsystencję sosu - jeśli jest gęstszy niż śmietana, dodajemy ciepłej lub gorącej wody (np. z gotowania makaronu) i ponownie blendujemy Ja dodałam ½ szklanki wody.
  • Ugotowany makaron i sos umieszczamy w dużym garnku, misce lub na dużej patelni i mieszamy. Dodajemy jarmuż lub szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe!
  • Sos można odgrzewać w garnku dodając kilka łyżek wody. W trakcie podgrzewania należy go mieszać i uważać, żeby nie przywarł do dna garnka. Makaron z sosem można odgrzewać w mikrofali.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close