udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanapki z pastą fasolowo-kokosową i owocami

Z czym kojarzą Wam się kanapki na słodko? Mi z bułką posmarowaną serkiem i miodem (nie-wegańskie) i z tostami peanut butter jelly (wegańskie, jeśli dżem nie zawiera żelatyny). Dzisiejsza propozycja rozwija ten koncept – smarowidło robimy sami z fasoli z puszki i wiórków kokosowych. Na wierzch kanapek wykładamy sezonowe owoce i polewamy syropem klonowym. Jest bardzo soczyście i pysznie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 puszka białej fasoli
2-3 łyżki wiórków kokosowych + 1-2 łyżki do posypania kanapek
½ limonki lub cytryny
1 łyżka masła orzechowego (dowolnego, u mnie z orzeszków ziemnych) lub tahini lub pasty kokosowej lub gęstej części mleczka kokosowego
1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy + 2-3 łyżki do polania kanapek
kilka kromek pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego
sezonowe owoce - u mnie 3 brzoskwinie, 3 śliwki, ½ opakowania jeżyn, pasować będą też maliny, borówki, morele, porzeczki, kiwi

Instrukcje

1
Fasolę odcedzamy z puszki i płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
2
Odsączoną i opłukaną fasolę, wiórki kokosowe, masło orzechowe, sok z ½ cytryny lub limonki oraz syrop klonowy lub z agawy umieszczamy w naczyniu do blendowania lub misce i blendujemy. Masa nie musi być gładka, mogą w niej pozostać wyczuwalne wiórki kokosowe.
3
Pieczywo smarujemy pastą. Na wierzch kanapek kładziemy pokrojone w plasterki owoce. Kanapki możemy dodatkowo delikatnie polać syropem klonowym lub z agawy i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode