Kanapki z bakłażanem i granatem

Kategorie specjalne

Pomysł na efektowne kanapki w bliskowschodnim wydaniu.

Porcje 2
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • kilka kromek chleba (ja użyłam chleba w stylu włoskim i przekroiłam go w poprzek, uzyskując duże, długie kromki) lub szeroka bagietka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • garść szpinaku, rukoli lub miksu sałatkowego
  • 1 mały bakłażanik lub ½ większego
  • hummus lub pasta tahini do posmarowania pieczywa
  • sos balsamiczny (zagęszczony ocet balsamiczny) lub ocet balsamiczny
  • pestki z ¼-⅓ granata

Instrukcje

  • Bakłażana kroimy na plastry wzdłuż (lub na talarki), posypujemy solą i smażymy na oliwie na patelni przez kilka minut do zarumienienia.
  • Kromki chleba grillujemy w opiekaczu lub na patelni (niekoniecznie grillowej) lub opiekamy w piekarniku do uzyskania chrupkości - nie jest to krok konieczny, ale kanapka z ciepłego, chrupiącego pieczywa jest dużo smaczniejsza.
  • Kromki chleba polewamy oliwą lub smarujemy hummusem/pastą tahini, a na wierzch kładziemy: szpinak/rukolę, usmażone plastry bakłażana, znów hummus/tahinę, wyłuskane pestki granata i polewamy sosem balsamicznym lub octem balsamicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close