udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanapki z awokado i rzodkiewką

Pomysł na wiosenne kanapki, dzięki którym kolorowo rozpoczniemy dzień!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

kilka kromek chleba (ja użyłam chleba w stylu włoskim)
1-1 ½ dojrzałego awokado
3 łyżeczki pasty tahini* (jeśli nie posiadasz, możesz spróbować zastąpić masłem orzechowym)
3 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
⅓ łyżeczki pieprzu
⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (można pominąć)
½ łyżeczki kurkumy w proszku (dla żółtego koloru sosu, można pominąć)
5-10 łyżek wody w zależności od pożądanej konsystencji sosu
do podania: garść dowolonych kiełków lub zielenina (szczypiorek, pietruszka, świeża bazylia)

Instrukcje

1
Przygotowujemy sos: tahini, sok z cytryny, pieprz, paprykę w proszku, kurkumę i czosnek blendujemy, dodając wody w zależności od pożądanej konsystencji.
2
Kromki chleba grillujemy w opiekaczu lub na patelni (niekoniecznie grillowej) albo opiekamy kilka minut w piekarniku do uzyskania chrupkości. Nie jest to krok konieczny, ale kanapka z ciepłego, chrupiącego pieczywa jest dużo smaczniejsza.
3
Awokado kroimy na plasterki i kładziemy na kromki chleba, lekko dociskając.
4
Rzodkiewki kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej ostrym nożem, i rozkładamy na kanapkach na awokado.
5
Kanapki polewamy żółtym sosem i opcjonalnie dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.

Uwagi

* Tahini - pasta ze zmielonego sezamu rodem z Bliskiego Wschodu. Do nabycia w hiper- i supermarketach, sklepach kuchnie świata, sklepach z żywnością ekologiczną, w sklepach internetowych za około 10-17zł za słoik 350-400g. Małe opakowanie dostaniemy od niedawna także w Lidlu. Tahini jest składnikiem hummusu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode