Kanapki z aromatycznymi boczniakami

Składniki

Kategorie specjalne

Nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację? Z boczniakiem żadnej kanapce nie grozi nuda. Sekret tkwi w stworzeniu aromatycznej marynaty i przyprażeniu boczniaków na patelni. Do dzieła!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 250g boczniaków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego/jabłkowego/winnego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego/z agawy/cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub innego dowolnego
  • 1 łyżeczka sosu z ostrymi papryczkami np. sirarcha, sambal oelek, harissa (można zastąpić koncentratem pomidorowym lub ketchupem + szczyptą ostrej papryki w proszku)
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (jeśli nie masz - użyj słodkiej papryki w proszku)
  • kilka kromek lub bułek
  • pasta do posmarowania pieczywa np. hummus, fava, pesto
  • kilka liści sałaty
  • garść posiekanego szczypiorku lub kilka listków kolendry

Instrukcje

  • Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
  • Składniki marynaty: sos sojowy, ocet, syrop, olej, ostry sos, wędzoną paprykę mieszamy w miseczce.
  • Boczniaki umieszczamy w misce i pokrywamy marynatą.
  • Rozgrzewamy na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) patelnię bez oleju. Jeśli masz patelnię grillową - koniecznie jej użyj, ja nie posiadam.
  • Na patelnię wykładamy boczniaki. Jeśli na dnie miski została resztka marynaty - nie wlewaj jej od razu na patelnię, wlej w połowie smażenia. Boczniaki smażymy 7-10 minut, w połowie przewracamy na drugą stronę. Boczniaki są gotowe, kiedy są przyrumienione, a sos odparuje.
  • Pieczywo smarujemy (u mnie hummusem), wykładamy liście sałaty, a na nie boczniaki, posypujemy skrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close