udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jesienny gulasz z fasolą

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

3 papryki (najlepiej różnokolorowe, żółta, czerwona, zielona) 400-500g
1 średniej wielkości cukinia ok. 300-350g
350g pieczarek (można użyć więcej, 500g, czyli całe typowe opakowanie)
1 średnia marchewka
1 duża cebula albo 2 małe
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
2 puszki czerwonej fasoli
90-180g koncentratu pomidorowego (½-1 słoiczek)
4 łyżki sosu sojowego
7 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
1 łyżka cukru (u mnie trzcinowy)
2 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) albo pieprzu ziołowego
4 liście laurowe
¾ łyżeczki pieprzu
½-1 łyżeczka soli do smaku
opcjonalnie: ½-¾ łyżeczki ostrej papryki w proszku
do podania: chleb (najlepiej miękki w środku, z twardą skórką) albo kasza gryczana/pęczak (ok. 300-350g przed ugotowaniem), ½ pęczka natki pietruszki

Instrukcje

1
Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w pióra lub pół-piórka, paprykę w kostkę, cukinię w plastry, a następnie każdy plaster na ćwiartki, pieczarki w plastry, a potem pół-plastry, marchew ścieramy na grubych oczkach tarki, a czosnek przeciskamy prze praskę lub drobno kroimy.
2
Na bardzo dużej patelni lub w dużym garze na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i liście laurowe, smażymy 3 minuty. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy paprykę, smażymy 4 minuty mieszając. Paprykę zgarniamy na boki, pośrodku robimy miejsce, w które wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy cukinię, smażymy 3 minuty mieszając. Dolewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pieczarki, startą na tarce marchew i czosnek, smażymy 5-6 minut mieszając (można podwyższyć moc palnika do siódemki).
3
Dodajemy przyprawy: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę kuminu rzymskiego, pieprz, ew. ostrą paprykę, cukier i mieszamy przez minutę.
4
Fasolę odsączamy z zalewy z puszki na sitku, przepłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy na patelnię/do gara. Dodajemy koncentrat pomidorowy (½ słoiczka lub nawet 1 słoiczek jeśli lubisz intensywnie pomidorowy smak) i wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy z warzywami. Dusimy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy moc palnika do czwórki, patelnię/garnek przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut albo więcej, do uzyskania preferowanej miękkości warzyw. Próbujemy i ewentualnie dosalamy.
5
Danie podjemy z ugotowaną kaszą gryczaną/pęczakiem albo z chlebem z chrupiącą skórką, posypujemy posiekaną/porwaną natką pietruszki.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode