udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jarmuż z sosem tahini

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

150-200g jarmużu
3 łyżki tahini
3 łyżki soku z cytryny (z ok. ½ cytryny)
5-6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/cukru
1 ząbek czosnku
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
1-2 garście suszonej żurawiny
1-2 garście orzechów włoskich/pekan
ew. 1 łyżka oleju do smażenia

Instrukcje

1
Przygotowujemy sos: tahini, sok z cytryny, ciepłą wodę, syrop z agawy/klonowy/cukier, czosnek, sól i pieprz blendujemy na gładki sos. W razie potrzeby, jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody i ponownie blendujemy.
2
Przygotowujemy jarmuż: odrywamy grube, twarde łodygi, zostawiając liście na cieńszych łodyżkach. Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. W zależności od tego, czy jarmuż chcemy podać na ciepło czy na zimno jako sałatkę, możemy przygotować go na dwa sposoby.
3
Sposób pierwszy, na zimno: liście jarmużu umieszczamy w większej misce lub garnku i masujemy. Dokładnie tak, masujemy - czyli chwytamy dłońmi liście i pocieramy je o siebie. Robimy to przez 2-3 minuty do momentu, kiedy jarmuż zacznie puszczać sok, zmięknie i zrobi się bardziej intensywnie zielony.
4
Sposób drugi: na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy jarmuż i podsmażamy mieszając przez 2 minuty. Zdejmujemy z palnika.
5
Jarmuż przygotowany na sposób pierwszy lub drugi polewamy przygotowanym wcześniej sosem tahini i mieszamy z nim. Następnie posypujemy suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Tak przygotowany jarmuż podajemy jako dodatek - do burgerów, placków, wegańskiego omleta, kanapek, pieczonych warzyw, makaronu z sosem, kaszy itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode