udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry z z komosą ryżową

Kolorowe danie z warzyw, które często goszczą w naszych lodówkach. Lekkie i nienachalne w smaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1,5 szklanki komosy ryżowej (przed ugotowaniem)
1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
1 brokuł podzielony na małe różyczki
1 mały por lub część większego
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
2 łyżki pasty curry* (u mnie żółta)
1 łyżeczka kurkumy
opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego
do podania: szczypiorek, orzeszki ziemne

Instrukcje

1
Gotujemy dużą ilość wody (około 2 litry): 3 szklanki będą potrzebne do ugotowania komosy ryżowej, a kilka szklanek do brokuła.
2
Do mniejszego garnka wsypujemy komosę i zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy 10-15 minut na niewielkim ogniu, po czym zdejmujemy z gazu, nie odlewamy wody, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy.
3
Brokuła podzielonego na małe różyczki lub połówki różyczek zalewamy w garnku lub w misce wrzącą wodą i odstawiamy na około 7 minut do czasu, aż trochę zmięknie.
4
Pora kroimy na talarki, a paprykę w kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) i wsypujemy pora, paprykę oraz brokuła. Smażymy około 10 minut.
5
Dodajemy pastę curry, kurkumę i masło orzechowe, mieszamy.
6
Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Ponieważ u mnie mleczko kokosowe nie sięgało nawet do połowy poziomu warzyw, dolałam 1 szklankę wody. Gotujemy warzywa w sosie curry aż do uzyskania pożądanej miękkości - u mnie około 10 minut.
7
Curry podajemy wymieszane z komosą ryżową, posypane szczypiorkiem i/lub orzeszkami ziemnymi.

Uwagi

* Pasta curry - przyprawa o dużo bogatszym składzie i aromacie niż curry w proszku. Po zmieszaniu z mleczkiem kokosowym i podgrzaniu tworzy najprostszy sos curry, z którego z z dodatkiem warzyw, tofu, ryżu można zrobić szybkie danie. Opakowanie, które starczy na kilkanaście razy kupisz za 10-15zł w hipermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami azjatyckimi, a nawet w popularnych dyskontach na tzw. tygodniach azjatyckich. Pastę curry po otwarciu można trzymać przez kilka miesięcy w lodówce.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode