udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry bakłażanowo-paprykowe z ciecierzycą w przyprawach

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250-300g ryżu
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
300-400g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika, albo samodzielnie ugotowane ok. 150g suchej cieciorki)
1 bakłażan (300-400g)
3 papryki (300-400g)
2 pomidory (ok. 200g) albo ½ puszki pomidorów krojonych
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka (1 łyżka startego na tarce imbiru)
1 ostra papryczka (można pominąć)
8 łyżek oleju
2 łyżki sosu sojowego (można pominąć i dać o ¼ łyżeczki więcej soli)
1 ½ łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kolendry mielonej (lub w ziarenkach, utartej w moździerzu)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 ½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki soli
opcjonalnie: 5 listków kaffiru (albo sok z 1 limonki), świeża kolendra lub natka pietruszki, 1 łyżeczka nasion czarnuszki

Instrukcje

1
Jeśli danie podajemy z ryżem - gotujemy ryż według instrukcji.
2
Przygotowujemy warzywa: bakłażana i papryki myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obraną cebulę kroimy w piórka. Obrane imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomidory kroimy w niewielką kostkę.
3
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 2 łyżki oleju, wrzucamy ugotowaną i odsączoną (albo z puszki/słoika odsączoną z zalewy) ciecierzycę. Dodajemy przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki kuminu i ½ łyżeczki wędzonej papryki. Smażymy przez 3 minuty, po czym przesypujemy do miseczki i odkładamy na bok.
4
Na patelnię dolewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojonego bakłażana, smażymy 4 minuty mieszając. Dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy 4 minuty.
5
Ze środka patelni/woka zgarniamy na bok warzywa, robiąc miejsce. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek. Rozprowadzamy imbir i czosnek po oleju, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy: 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, , 1 łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku. Całość mieszamy.
6
Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i wrzucamy pokrojone pomidory oraz opcjonalnie przeciętą na pół papryczkę chili oraz liście kaffiru. Smażymy mieszając przez 2 minuty.
7
Wlewamy mleczko kokosowe, czekamy aż całość się zagotuje, zmniejszamy gaz (do czwórki) i gotujemy ok. 4 minuty. Solimy do smaku.
8
Curry bakłażanowo-paprykowe podajemy z podprażoną w przyprawach ciecierzycą oraz ryżem albo pieczywem (pitą, naanem itp.). Można je posypać nasionami czarnuszki i podać z natką pietruszki albo listkami świeżej kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode