udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brukselka z żurawiną i sosem musztardowym

Zaczął się sezon na brukselkę. Jeśli jeszcze nie wiecie, że brukselkę można przyrządzić tak, żeby była pyszna (nie: rozgotowana, bez koloru i bez smaku), ten przepis to zmieni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500g brukselki
duża garść suszonej żurawiny
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
2 łyżki octu balsamicznego
¼ łyżeczki papryki słodkiej
¼ łyżeczki papryki ostrej/płatków chili
¼ łyżeczki papryki wędzonej (jeśli nie masz, zastąp 1 łyżką sosu sojowego)
¼ łyżeczki czosnku w proszku
Sos musztardowy:
1 czubata łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżki syropu z agawy/klonowego (lub miodu)
1 łyżka oliwy

Instrukcje

1
Brukselkę myjemy, odkrawamy ciemniejsze listki i końcówki, kroimy na połówki lub ćwiartki.
2
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) trzy łyżki oleju. Wrzucamy brukselkę i smażymy około 8 minut, mieszając co jakiś czas.
3
W międzyczasie mieszamy w małej miseczce lub filiżance składniki sosu: musztardę, sok z cytryny, syrop i oliwę do powstania gładkiego sosu.
4
Na patelnię dodajemy ocet balsamiczny i wszystkie przyprawy: paprykę w proszku słodką, ostrą (lub płatki chili) i wędzoną (lub sos sojowy), czosnek, sól, pieprz. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec dorzucamy żurawinę i mieszamy ją z brukselką.
5
Brukselkę z żurawiną podajemy polaną sosem musztardowym jako samodzielne danie (w towarzystwie chleba i pasty np. hummusu) lub jako dodatek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode